Nagy Márton: Brüsszel az árdrágító multik oldalára állt

MTI Illusztráció: Freepik
2024.09.12. 11:36

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Európai Unió Bíróságának csütörtökön közzétett ítéletével kapcsolatban leszögezte, hogy a bíróság a családok helyett az árdrágító és profithajhász multik oldalára állt, amelyek profitéhségüket a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálják elfedni - reagált az MTI-nek megküldött közleményében a bíróság döntésére a miniszter.

Ez a magatartás, a SPAR, a brüsszeli bizottság, valamint a perben észrevételt tévők részéről is szemben áll a magyar fogyasztók, a magyar családok érdekeivel.

A nemzetgazdasági miniszter az ítélet kapcsán kijelentette: Brüsszel az árdrágítók oldalán áll és ezeknek az árdrágító multiknak semmi sem szent.

De csinálhatnak bármit, a kormány mindvégig az árak csökkentése, így a magyar családok mellett fog állni. Semmilyen vállalkozásnak nincs helye a magyar piacon, amely a magyar fogyasztók érdeke ellen űz piszkos játszmákat.

A SPAR által különböző perekben megfogalmazott támadások hátterében továbbra sem az érintett intézkedések állnak, hanem annak valós oka a kiskereskedelmi vállalat lesújtó gazdasági helyzete. A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmaradt. Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, a bírósággal próbálja beszedetni elmaradt, tisztességtelen profitját.

Nagy Márton emlékeztetett, hogy a magyar családok megvédése érdekében a kormány határozottan fellépett a kiskereskedelmi multik tisztességtelen áremelése ellen és árstopot vezetett be a legalapvetőbb élelmiszerekre vonatkozóan. Annak érdekében, hogy a családok kellő mennyiségben hozzá is jussanak az alapvető élelmiszerekhez, és ne alakuljon ki mesterségesen gerjesztett hiány miatt további indokolatlan áremelkedés, a kormány készleten tartási kötelezettséget is elrendelt. A multik által gerjesztett magas élelmiszerinfláció visszaszorítása érdekében a kormány korábban az árstop mellett a kötelező akciózásról és az online árfigyelő rendszer elindításáról is döntött – sorolta a miniszter.

A kormányzati intézkedések hatásosak és eredményesek voltak, földbe döngölték az inflációt. Az élelmiszerinfláció a legutóbbi adatok szerint 2,4 százalékra csökkent, ráadásul havi alapon megállt az élelmiszerek árának növekedése, miközben a dinamikusan emelkedő reálbérek hatására folyamatosan visszaépül a kiskereskedelmi forgalom.

A tárcavezető ismételten megerősítette, hogy a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára.

Azok számára, akik nem tartják vagy tartották tiszteletbe a magyar fogyasztókat és túláraztak, nincs helye a magyar gazdaságban. A kormány, ahogy eddig is, úgy ezután is minden esetben, minden eszközével a leghatározottabb módon fog fellépni az indokolatlan extraprofitok és a tisztességtelen, családokat megkárosító magatartás ellen – szögezte le a miniszter.

A SPAR Magyarország Kereskedelemi Kft. szeptember 12-én a következő közleményt juttatta el a Győr+ Média szerkesztőségének:

„Örülünk a Szegedi Törvényszék által az Európai Unió Bíróságánál kezdeményezett eljárás végeredményének, mely kimondta, hogy a hatósági árazással érintett termékek meghatározott áron és egy előre meghatározott mennyiségben történő árusításának kötelezettségét előíró rendelkezés nem egyeztethető össze az európai uniós joggal. A SPAR Magyarország mindenkori célja, hogy polcain a vásárlók megtalálják a szükséges termékeket a számukra megfelelő mennyiségben. Ez a hatósági árazás időszakában sem volt másképpen: a vásárlók mindig hozzá tudtak jutni az árstopos termékekhez. Bízunk abban, hogy a magyar bíróságok a folyamatban lévő több száz eljárásunkat az Európai Bíróság jogértelmezésének megfelelően fogják lezárni.”

Kapcsolódó témák: #akció | #árstop | #infláció | #kereskedelem | #kormányzat |