Rubik Ernővel ünnepeltük a kockát a kockában

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor
2024.09.12. 13:21

Különleges eseménynek szolgált otthonául csütörtökön a Széchenyi István Egyetem Science Parkja, vagyis a kocka épülete. Itt ünnepelték az idén 50 éves, eredetileg bűvösként, ma már Rubik-kockaként emlegetett logikai világszenzációt, ráadásul nem is akárkivel, hanem annak feltalálójával, az idén 80. születésnapját ünneplő Rubik Ernővel. A professzor az eseményen úgy fogalmazott, hogy a logika felderítése jelenti a siker örömét, valahol ez a különleges játék titka is. A Kossuth- és Állami Díjas formatervező előadása mellett zajlott a városi kockabajnokság, melyen közel 50 fiatal bizonyította rátermettségét.

Forogtak a kockák, pörögtek a számlálók, három korcsoportban küzdöttek egymással a Rubik-kocka elszánt játékosai, így általános és középiskolások, valamint egyetemisták vívtak harcot egymással a jubileum alkalmából az egyetem ikonikus intézményében.

„Rubik Ernő egy olyan játékot hozott létre, mely szerencsére a felgyorsult, modern technikai eszközökkel átszőtt világunkban is megmozgatja a fiatalokat mind a mai napig, ahogy azt a példa mutatja, Győrben is. Nagy örömünkre szolgál, hogy elfogadta a meghívásunkat professzor úr, ahogy az is, hogy az ifjúság szívesen jelentkezett a versenyre. Fontos, hogy ápoljuk a tradíciókat, a hagyományainkat, ez a mai találkozó egy jó alkalom erre” – mondta a Győr+ Médiának dr. Dézsi Csaba András.

A regnáló polgármester bevallotta, hogy ugyan ő eddig csak az egyik oldalát tudta kirakni a kockának, mégis nagyon büszke arra, hogy unokája szenvedélyesen pörgeti a színes játékot.

Az egyetem részéről dr. Friedler Ferenc köszöntötte a megjelenteket és a versenyzőket, valamint illusztris vendégüket. „Professzor úr a kockát oktatási céllal fejlesztette ki, hogy serkentse a logikai gondolkodást. Nekünk is fontos, hogy ne csak lexikális tudással halmozzuk el hallgatóinkat. A Rubik-kocka egyik különlegessége, hogy három dimenzióban elforgatható, mégsem esik szét, immár 50 éve szórakoztatva a játékos kedvű fiatalokat vagy éppen az idősebb generációt. Rubik Ernő példa lehet mindenki előtt, hogy érdemes küzdeni a célokért, és bárki nagy sikereket érhet el a szakmájában” – emelte ki köszöntőjében a győri campus rektora.

Galéria: Ács Tamás

„Mindig is az érdekelt, hogy a kocka minek köszönheti a sikerét, mi ennek a háttere. Ez ugyanis a mi kockánk, ez alatt pedig az egész emberiséget értem, hiszen helytől, nemzettől, vallástól függetlenül hatással és élménnyel bír a háromdimenziós mechanikus logikai játék.

Többnyire a fiatalok körében hódít, de hallottam már olyan esetről is, amikor nyugdíjas otthonban szerették meg az ott élők, ez pedig azért is lényeges, mert a kocka segít a demencia enyhítésében” – kezdte a csütörtöki találkozón a világhírű feltaláló. Rubik Ernő úgy véli, nem elég kíváncsinak lenni, hanem a kíváncsiságunkat hajtva fel kell deríteni az általunk ismeretlennek vélt dolgokat is.

„Ennek öröme és fáradtsága is van, de ezt vállalni kell, hiszen ha eredményt akarunk, azért küzdeni kell, és ezzel mindenki szembesül, aki kezébe veszi a kockát” – tette hozzá az esemény díszvendége. A feltaláló kiemelte, hogy a térben való mozgással a lehetőségek gazdagságát adja a találmány, aránylag kevés, összesen 26 mozgó elemmel.

A Rubik-kocka a látszólag lehetetlen problémák megoldásának jelképévé vált.Az emberi kultúrának egy rendkívüli erőssége, hogy információkat megosztunk, tárolunk és megőrzünk, és tudunk hivatkozni az eredményekre. Egy ilyen eredmény a kocka is” – mutatott rá Rubik Ernő.

A rendezvényen Juhos Sándor gyűjtő kollekciójából is ízelítőt kaphattak az érdeklődők, a győri Rubik-rajongó ugyanis közel 10 ezer darab játékkülönlegességgel büszkélkedhet, ennek egy részét állították ki az évforduló tiszteletére a kocka aulájában. „6 éves voltam amikor a testvérem megkapta a bűvös kockát, de akkor ritkaságszámban ment, így jó idő eltelt mire 1981-ben, különböző kapcsolatokon keresztül a nagymamám nekem is szerzett egyet.

Galéria: Vig Norbert

Azóta töretlenül gyűjtöm a játékokat, a Rubik brand jogaival bíró cégek által értékesített darabokból nekem van a legtöbb, összesen 9700 különféle játék, ebből közel 5000 kocka, a többi egyéb eszköz” – mesélte portálunknak Juhos Sándor. A gyűjtő úgy véli Rubik Ernő fejlesztései a világ logikai játékainak alapjait adják. „A kézzelfogható játékoknak egyetlen mély nyomot hagyó terméke ez a kocka. Nincs még egy olyan eszköz, amiből ennyi változat készült volna, amit ennyiszer másoltak volna a konkurens készítők is” – méltatta a remekművet a szakértő.

A találmány nagyságát jelzi az az emelkedett hangulat, ami uralkodott az egyetem történetekkel átszőtt, jövőbemutató, tudományos parkjában, ahol talán még most is forognak a kockák és pörögnek a számlálók…

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #feltaláló | #híradó | #játék | #jubileum | #Rubik-kocka | #tudomány |