Elmaradnak programok, de azért lesz mit csinálni Győrben!

Földvári Gabriella Fotó: Facebook/Groovehouse
2024.09.13. 09:49

A rossz időjárás miatt a hétvégére tervezett győri programok közül néhányat az események szervezői egy másik időpontra tettek át. Azért nem maradunk rendezvény nélkül a városban, mutatjuk a részleteket!

A Győri Halnapok elmarad, a szervezők szeptember utolsó hétvégéjére tették át a rendezvényt.

“Ragadj lapátot szeptember 13-án!” – Ezzel a jelszóval hirdette meg idén első alkalommal a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Csónakházak Nyílt Napját, amelyhez természetesen a Graboplast Győri VSE is csatlakozott. A rossz időjárás miatt azonban ezt a programot is elnapolták.

A Tacsi-Talit is egy héttel későbbre halasztották, így azt jövő vasárnap tartják meg az Aranypart II-n!

A Ménfőcsanaki bográcsos partit is elnapolták, az „esőnap” idejét még nem közölték.

Idén ötödik alkalommal tervezték megtartani a Radnóti-emlékmenetet szeptember 14-én, az időjárás azonban közbeszólt. A szervezők egy nagyszabású emlékműsor keretében emlékeznek meg Radnóti halálának 80. évfordulójáról a zsinagógában, az érdeklődőket 11.30-tól várják.

Megtartják viszont az 5. Szüreti napot Győrújbaráton! Szeptember 14-én 10 órától a Timaffy László Művelődési Ház ad otthont a színes programoknak: lesznek koncertek, néptáncbemutató és szüreti bál is, közben a környék borászatainak nedűit is megkóstolhatjuk.

A Likócsi nyárbúcsúztató Győrszentivánon a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban lesz! Szeptember 14-én 15 órától koncertekkel, néptánc- és karatebemutatóval, fotókiállítással, tűzoltóprogramokkal, ugrálóvárral, ügyességi játékokkal várják a kicsiket és nagyokat. A fellépők között népdalénekesek, a Groovehouse, Regán Lili és Yamina is szerepelnek.

A szeptember 15-re meghirdetett Régiségvásár is elmarad a rossz időjárás miatt. Legközelebb október 20-án vasárnap várják a régiségek kedvelőit a Tarcsay úti piactéren. 

Az Ars Sacra keretében szeptember 15-én 13, 15 és 17 órakor a zsinagóga rendezvénytermét lehet megtekinteni, interaktív épületbemutatással. Szeptember 19-én 17 órakor a nádorvárosi evangélikus templom művészeti kincseit, szeptember 21-én 16.30-kor a gyárvárosi Jézus szíve plébániatemplomot lehet bejárni. Szeptember 22-én 15 órakor szakrális sétán vehetünk részt Győr belvárosában, mely a karmelita templom elől indul.

Csizmadia István festőművész plexart munkáiból nyílik kiállítás szeptember 16-án 17 órakor a Széchenyi István Egyetem Innovációs Parkjában (Töltésszer u. 13.). A tárlatot dr. Rosta S. Csaba építész nyitja meg. A képek szeptember 27-ig tekinthetők meg a tanszék nyitvatartási idejében.

Balkán, ahogy én láttam – Bodor Zsolt fotókiállítása nyílik szeptember 17-én 18 órakor a Generációk Művelődési Házában. A tárlat szeptember 28-ig, vasárnap kivételével naponta 8 és 18 óra között látogatható.

Emléktáblát állítanak a száz éve született Horváth Edének. Idén lenne 100 éves a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár legendás vezérigazgatója, a Kossuth-, valamint állami díjas, Győr város díszpolgári címével kitüntetett Horváth Ede.

A centenárium alkalmából a Horváth Ede Emlékalapítvány emléktáblát helyez el az Ipar utca–Puskás Tivadar utca keresztezésében, az egykori Győri Szerszámgépgyár épületén (9027 Győr, Ipar utca 51/A) szeptember 18-án (szerdán) 11 órakor.

A Győri Ipartörténeti Alapítvány is emléktábla állítással tiszteleg Horváth Ede előtt. Szeptember 18-án 15 órakor az Árkád Győr Rába MVG emlékhely területén a Budai u. 1. szám alatt várják a megemlékezőket.

Zenés, beszélgetős est lesz szeptember 18-án 17 órakor a Kristály étteremben Te rongyos élet… címmel. Baksa Kálmánné művészeti vezető vendégei: Szabó Szilvia művészeti vezető és az Országos Musical & Operett Kurzus fiatal növendékei.

„Várjatok még őszirózsák” címmel a II. Cserók Nótástalálkozót rendezik meg szeptember 19-én 12 órától Szentivánon a Kossuth Lajos Művelődési Ház udvarán, melyen félszáz nótaénekes lép fel. A részvétel ingyenes.

A Képtelen Képregény című pályázat alkotóinak kiállítására és díjátadására várják az érdeklődőket szeptember 20-án 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében. Megtekinthető október 4-ig, hétköznapokon 13–16 óráig.

Már a jövő hétvégére készülve ízelítő a programkínálatból:

Kenyérfesztivál és kézműves találkozó lesz szeptember 21-én 10 órától a Széchenyi téren. A fesztivál számos pékségnek, cukrászipari vállalkozásnak és kézműves vállalkozásnak kínál bemutatkozási lehetőséget. A rendezvényt zenei program teszi még színesebbé.

Alzheimer-világnapi sétát szervez a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény szeptember 21-én 10 órától. A sétával szeretnék felhívni a társadalom figyelmét a demenciára, amely egyre több idős embert, valamint rajtuk keresztül egyre több családot is érint. Az intézmény fontosnak tartja, hogy a napi feladatellátása mellett részt vegyen olyan programokban, amelynek célja a társadalom érzékenyítése.

A 2024. évi program egy élőkép megformálásával indul a győri városháza előtti térről, majd egy zenés programot követően az összegyűlt résztvevők átsétálnak a Kálóczy térre.

A 13. Ménfőcsanaki Szüreti Napot szeptember 21-én szombaton 15.30-tól rendezik a Bezerédj-kastély udvarán (Győri út 90.). A program szüreti felvonulással veszi kezdetét, huszárok, a Rodeo Ranch lovasai, lovas kocsik, fúvószenekar és a Marcal Néptáncegyüttes közreműködésével. 17 órától hordókészítési bemutatót tart Videmann János kádármester, a Téti Fúvószenekar térzenét ad, fellép a Marcal Néptáncegyüttes, köszöntőt mond Szabó Jenő önkormányzati képviselő. 18.30-kor Soltész Rezső ad koncertet, majd retro zenét hallgathatnak a szüreti nap résztvevői. A rendezvény ideje alatt a ménfőcsanaki borászok borait kóstolhatják a látogatók, a gyerekeket pedig ugrálóvár várja. A program ingyenes.  

A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum is programokkal készül. Szeptember 21-én 10 órakor Föld alatti hálózatok? – Avagy Győr II. világháborús épített légoltalmi öröksége címmel indul séta. A program regisztrációhoz kötött. Szeptember 21-én 15 órakor az Esterházy-palotában 24-szer a pokolban – Győr II. világháborús bombázásai címmel tartanak tárlatvezetést. Szeptember 22-én 10 órakor pedig a Kreszta-házban vehetünk részt egy épületbemutatással egybekötött tárlatvezetésen, a Kovács Margit állandó kiállításon.

Kapcsolódó témák: #fesztivál | #Kultúra | #programajánló |