Győrben várhatóan holnap éri el a rakpartot a víz

Győr+ Illusztráció: Marcali Gábor
2024.09.14. 18:55

Az Észak – dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója a térségben levonuló árhullámokról.

Duna

Az ÉDUVIZIG igazgatóságának területén 2024. szeptember 15. 6:00 órától a Mosoni – Duna és a Duna teljes szakaszán elkezdődik az árvízvédekezés. 

Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál előrejelzésünk szerint a tetőzés a III. fokú készültségi szintet jelentősen meghaladhatja.

Győr belterületén is III. fokú készültség fölötti tetőzést várnak. A vízszint várhatóan a holnapi nap folyamán éri el a rakpartot. 

A tetőzéseket a kienstocki tetőzést követően tudják pontosítani, ma és holnap még jelentős csapadék várható a vízgyűjtő területeken.

Lajta

A folyó felső vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában 15-40 mm csapadék esett. Jelenleg szünetel a csapadéktevékenység, de ma és holnap még jelentős mennyiség várható.

Az előrejelzett csapadék beválása esetén III. fokot jelentősen meghaladó tetőzésre számítanak Mosonmagyaróvárnál.

2024. szeptember 16. 6:00 órától II. fokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben a Lajta menti árvízvédelmi szakasz teljes hosszán, mely során 24 órás vészőrszolgálatban vízügyes kollégák folyamatosan járják és ellenőrzik a töltéstesteket.

A maximális vízállásokat a deutschbrodersdorfi tetőzés ismeretében tudják pontosítani.

A Duna áradása és jelentős mennyiségű csapadék miatt 2024. szeptember 15. reggel 6-tól I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelünk el a 01.06. Rábca menti belvízvédelmi szakaszra.

Kapcsolódó témák: #árvíz | #ÉDUVIZIG |