Az Észak – dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója a térségben levonuló árhullámokról

Győr+ Fotó: MekliZ Fotó
2024.09.15. 19:24

A tegnap este kiadott előrejelzések szerint a Duna és a Lajta folyók vízgyűjtő területein kedd reggelig még jelentősebb csapadék várható - olvasható az ÉDUVIZIG legfrissebb tájékoztatójában.

Duna

Nagybajcsnál jelenleg intenzív áradó vízjárás tapasztalható. Az árhullám tetőzését ebben a szelvényben a 840-860 cm-es tartományba várják a dévényi tetőzés tényleges idejének, valamint a vízmegosztás ütemének függvényében szerdán délutántól.

A Mosoni-Duna torkolati művet tegnap délután 16:00 órakor bezárták, a mű jelenleg árvízkizárásos üzemmódban működik, a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszintjeit jelenleg az érkező háttérvízhozamok nagysága alakítja. Ma reggeli adatok szerint a felvízi oldalon 30 cm-rel alacsonyabb vízszintet mértek.

2024. szeptember 15. 12:00 órától II. fok árvízvédelmi készültséget rendeltek el a: 

  • a 01.03. Vének-dunaremetei árvízvédelmi szakasz teljes hosszán
  • a 01.04. Dunaremete-rajkai árvízvédelmi szakasz teljes hosszán
  • a 01.05. Vének-dunaszentpáli árvízvédelmi szakasz Bácsai gátőrjárásán.

A Győrben kialakuló tetőző vízszinteket a dunai árhullám, valamint a Lajtán, a Rábán és a Marcalon érkező vízhozamok együttes hatása fogja meghatározni, a számítások szerint a torkolati mű üzeme nélkül Győrben a tetőzés 790-810 cm között alakulhat.

Komáromnál és Esztergomnál a ma reggeli órától is intenzív áradó vízjárás tapasztalható. Mindkét szelvényben a III. fokú készültség szintjét jelentősen meghaladó tetőzésekre lehet számítani a jövő hét második felében. Komáromnál a tetőzést a 790-810 cm-es tartományban várják csütörtökön a reggeli óráktól, Esztergomnál 780-800 cm körül alakulhat a tetőző vízszint, várhatóan pénteken.

A Duna-szakaszán kialakuló tetőzések értékét és azok időpontját a felső szakaszon bekövetkezett tetőzések ismeretében lesz mód tovább pontosítani.

Lajta

A Lajta mentén továbbra is II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A maximális vízállás jelentősen meghaladja majd a III. fokú készültség szintjét. Ennek értékét a deutschbrodersdorfi tetőzés ismeretén lehet majd pontosítani.

A mai napon megérkeztek a Közép – Tisza – vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei is a folyóhoz, hogy segítsék a kollégák munkáját a következő napokban.

Kapcsolódó témák: #árvíz | #ÉDUVIZIG |