A legmagasabb árvízvédelmi készültséget rendelték el a Szigetközben

Győr+ Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság
2024.09.16. 12:45

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon.

A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Továbbra is fölöttünk forog, de lassan elhagyja térségünket az a ciklon, amely a heves esőzéseket okozta Közép-Európában. Az elmúlt egy napban főként a Bécsi-medencére hullott ismét jelentős mennyiségű csapadék. A legfrissebb adatok alapján a következő 24 órában elsősorban már csak erre a területre, illetve az Inn- és a Traun-Enns-vízgyűjtőkre várható számottevő, átlagosan 20-35 mm eső.

Egyes osztrák folyószakaszokon már lezajlott a tetőzés, ugyanakkor a folyamatos esőutánpótlás elhúzza az árhullám levonulását.

A Duna a hazai szakaszon többnyire a III. fokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd, a Lajtán akár a legmagasabb valaha mért vízszintet (LNV-t), a Murán pedig az I. fokot megközelítő tetőzésekre számítunk.

A Szigetközben Mosonmagyaróvárnál a Lajtán ma reggel 6 órakor el kellett rendelni a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget az állami védvonalakon. A Lajta-szükségtározó megnyitását továbbra is mérlegelik a szakemberek.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Budapesten az alsó rakpartot várhatón holnap, vagyis kedden a nap második felében éri el a víz.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben jóval a III. fokozat szintje feletti tetőzés várható.

Bár az árhullám lényegi része még el sem ért hozzánk, a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folyamatosan dolgozik és koordinálja a védelmi előkészületeket. Munkatársaink a frissülő adatokhoz igazítva állandóan finomítják a szükséges létszám- és eszközigényt is. Az ország más részeiből átvezényelt több mint félezer vízügyes már elfoglalta a helyét, valamint megérkeztek és dolgoznak az önkormányzati védekezéshez kért műszaki irányító szakembereink is.

Az OMIT ma reggeli ülésén is részt vettek a társzervek képviselői, hogy tájékoztassák a törzsvezetőt a saját előkészületeikről, és egyeztessenek arról, a vízügy mely helyszíneken igényel segítséget tőlük.

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság