Helikoptereket is bevet a honvédség: nagy erőkkel zajlik az árvíz elleni védekezés!

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.09.16. 13:53

Csak Mosonmagyaróvárnál 150 katona teljesít szolgálatot jelenleg is a Lajta partján, a városba és a Szigetköz térségébe ugyanis a következő napokban rekordközeli vízmennyiség fog érkezni. Az árvízhelyzettel és a védekezéssel kapcsolatban hétfőn Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő, és Szalay-Bobrovniczky Kristóf tartott sajtótájékoztatót. A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség itt van, számíthatnak ránk, vigyázunk Önökre!

Szakadó esőben pakolták hétfő délelőtt a homokzsákokat a katonák Mosonmagyaróváron.

A Lajtán ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon, nem véletlenül érkezett a helyszínre Szalay-Bobrovniczky Kristóf is, aki elsőként megköszönte a szakemberek munkáját, valamint a MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred honvédeinek szolgálatteljesítését.

„Ebben a pillanatban országosan 367 katona dolgozik a gáton, három órán belül több mint 1000, 24 órán belül több mint 4000 főt tudunk mozgósítani. Ha még ennél is több katonára van szükség, akkor a területvédelmi tartalékosok mozgósításával jelentősen növelni tudjuk a létszámot” – kezdte a tájékoztatót a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, hogy a vízügyi szakemberek irányításával dolgoznak, rengeteg eszközt bevetnek a siker érdekében.

„A hadsereg itt van, készen áll! Használunk helikoptereket, de úszni tudó járművek bevetését is elrendeltem. Sajnos folyamatosan jön a csapadék, a bécsi medencében rengeteg eső lezúdult, így a Lajtán és a Dunán fenyeget bennünket is az a veszély, hogy folyóink magassága elérheti a 2013-as szintet.

Ezen a szakaszon 1997-ben illetve 2009-ben volt ilyen jellegű árvíz. Azt mondják a szakemberek, hasonlóra számíthatunk” – emelte ki beszédében a miniszter. „A Magyar Honvédség itt van, számíthatnak ránk, vigyázunk Önökre!” – zárta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Folyamatos a felkészülés az önkormányzatoknál is, ahol ott vannak a vízügyi műszaki irányítók, valamint velük együtt a katasztrófavédelmi szakemberek is. A hétfői sajtótájékoztatón Nagy István is részt vett, az agrárminiszter a köszönetnyilvánítás után elmondta, hogy Magyarország többször átélt már hasonló természeti csapást, a magyar kormánynak van már tapasztalata a tekintetben, hogy hogyan is kell megvédeni az országot.

„Magasítjuk folyamatosan a gátat a Lajtán, azokat a zsilipeket, melyek a városba vezetnék be a vizet lezártuk. Meg kell védenünk az értékeinket, ezek a tevékenységek mind garanciát jelentenek erre. Ha veszélybe kerülne a város, megvannak a tervek a szükségtározók nyitásáról” – ismertette az országgyűlési képviselő.

Nagy István külön méltatta az összefogás erejét, hiszen már most rengeteg felajánlás és önkéntes segítségnyújtás érkezik. „Szeretnénk mindenkit tájékoztatni arról, hogy amint szükséges lesz mindenkinek időben fogjuk jelezni, hogy milyen munkára várjuk az önkénteseket, de addig is arra kérünk mindenkit, hogy az adott önkormányzatoknál jelentkezzenek, adják meg elérhetőségeiket. Közös feladatunk, közös akaratunk, hogy megvédjük Mosonmagyaróvárt, megvédjük Magyarországot!” – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.