Az ÉDUVÍZIG tájékoztatása a levonuló árhullámról

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.09.16. 18:13

Az Észak – dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatót adott ki hétfőn délután a térségben levonuló árhullámokról.

Duna

Igazgatóságunk működési területén tovább árad a Duna. Nagybajcsnál a tetőzésre a dévényi tényleges tetőzés és a szigetközi Duna-szakaszra felé megkezdődött vízmegosztás függvényében csütörtök hajnaltól számítunk 840-860 cm körüli vízszint-tartományban. A Duna szigetközi szakaszán jelenleg III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Mosoni-Duna torkolati műtárgy továbbra is árvízkizárásos üzemmódban működik, ma reggeli adatok szerint a felvízi oldalon 62 cm-rel alacsonyabb vízszintet mértünk.

A Győrben kialakuló tetőző vízszinteket a dunai árhullám, valamint a Lajtán, a Rábán és a Marcalon érkező vízhozamok együttes hatása fogja meghatározni, a tetőzés 790-810 cm között alakulna természetes körülmények között csütörtökön. Ezt az értéket a torkolati mű várhatóan több dm-rel csökkenti és a tetőzést időben késlelteti majd.

Komáromnál és Esztergomnál áradó jellegű a Duna vízjárása, az érintett szakaszon jelenleg II. fokú árvízvédelmi készültségben, 24 órában védekeznek szakembereink.

Komáromnál a tetőzést a III. fokú készültség szintje fölött, a 790-810 cm-es tartományban csütörtök estétől, Esztergomnál szintén a III. fokú készültség fölött, 770-790 cm körül pénteken várjuk a tetőző vízszinteket.

Lajta

A Lajtán ma 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó mellett reggel megkezdődtek a töltésmagasítási munkálatok. Szakembereink koordinálásával a Lajta bal parti csatorna bal partján homokzsákos nyúlgátépítés zajlik, melyben 200 katona (150 nappal, 50 éjszaka) is segíti munkánkat.

Rába

A Rába vízgyűjtőjén meteorológiai előrejelzésekhez képest jóval kevesebb csapadék hullott, így kedvezően alakult a folyó vízállása Szentgotthárd és Körmend térségében is. Az előrejelzések alapján a Rába vízszintje a következő napokban a folyó teljes magyarországi szakaszán az I. fokú készültségi szint alatt alakul.

Forrás: ÉDUVÍZIG

Fotónk illusztráció, a 2024. szeptember 16-án, hétfőn kora délután tapasztalható vízállást mutatja.

Kapcsolódó témák: #árvíz | #Duna | #régió |