Nagy a baj Dunaszentpálon, kunszigetiek is segítenek a gáton! – FOTÓK!

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.09.17. 12:03

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei az árra. Rengeteg helyszínen önkéntesek is a települések segítségére siettek, így Dunaszentpálon is, ahol már jócskán kilépett medréből a folyó, elárasztva a strand területét. A szomszédos Kunszigetről örömmel álltak szolgálatba az önkéntesek, több órája dolgoznak a gáton, de mint mondják, a java sajnos csak ezután következik…

Óráról órára emelkedik a vízszint a szigetközi településeken. Kedden délelőtt jártunk Dunaszentpálon, és ahogy az a képeinken is jól látszik elkeserítő látvány fogadja a partra érkezőket.

A 2013-as árvíz után országszerte megerősítették a töltéseket, ami most némi nyugalomra ad okot, ám érthető módon az érintett falvakban élők aggódva figyelik a növekvő vízállást.

Az összefogás ereje már most példaértékű, Dunaszentpálra például napok óta Kunszigetről érkezik a segítség oroszlánrésze, fiatalok is kérdés nélkül „csatasorba” álltak, hogy gondos munkájukkal védjék a szentpáliakat.

Szalai Gyöngyi fiával, Kristóffal váltásban tevékenykedik a gátnál, önkéntes tűzoltóként kötelességének érezte, hogy a helyszínre siessen, arra pedig külön büszke, hogy gyermeke is maximálisan, kérdés nélkül kiveszi a részét a feladatokból. Az ifjú utánpótlás csapat is közreműködött ugyanis a 110 méter hosszúságú, több mint 4500 zsákból álló védvonal kialakításában.

Gintliné Szalai Anita is gyermekeivel szolgál a gáton, Dominikkal és Kírával. A lelkes polgárőr az elmúlt órák fejleményeiről számolt be portálunknak. „Gépi és kézi zsákolás is történt, a vízügyes szakemberek koordinálásával a töltéstől az utca végéig leraktuk a zsákokat, melyek folyamatosan érkeznek a helyszínre. Nem volt számunkra kérdés, hogy polgárőrként segítsük a szomszédos települést az árvíz elleni küzdelemben, polgárőrként ez egyfajta hivatástudat, hogy ott és akkor segítsünk, amikor csak lehet!” – fogalmazott Gintli Kíra.

Ahogy arról hétfőn is beszámoltunk szervezetten zajlik a védekezés, Szigetköz mellett Mosonmagyaróváron a Lajtán is komoly a helyzet, ezekre a területekre rekordközeli vízmennyiség érkezik majd az árvízzel.

A Lajta esetében elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót – erről Siklós Gabriella beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A szükségtározó megnyitására azért lehet szükség, mert az árvízcsúcsot „jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni (…) egyébként nem segít a beavatkozás” – fogalmazott.

A szóvivő kitért arra is, hogy a Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd. Siklós Gabriella hozzátette, hogy a Duna vízgyűjtő területén kedden elállhat az eső, ugyanakkor kérdéses, hogy a hóolvadás mikor kezdődik.

Kapcsolódó témák: #árvíz | #árvízvédelem | #Dunaszentpál | #Kunsziget |