További útlezárásokra kell számítani az árvíz miatt

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2024.09.17. 13:47

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében nemcsak a Duna és mellékfolyói térségében a következő napokban további útlezárásokra kell számítani az árvíz miatt - közölte a Magyar Közút.

A Magyarországot is elérő árhullám miatt az elmúlt napokban több országos közúton is korlátozásokat kellett bevezetnie a Magyar Közútnak. A jelenlegi helyzet alapján a következő napokban elsősorban a Duna mentén további útlezárásokra számíthatnak a közlekedők, ezért a közútkezelő már most arra figyelmezteti a közlekedőket, hogy indulás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális korlátozásokról, útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon, ahol listába szedve gyűjtik az árvízi helyzetben érintett utakat.

Az elmúlt napokban a Magyar Közút több, a Dunához közeli kerékpárúti szakaszt, kompokhoz, révállomásokhoz vezető utat lezárt a forgalom elől Komárom-Esztergom és Pest vármegyében. Hétfőn azonban már a 14-es főúton a vámosszabadi határátkelőhöz vezető szakaszon is teljes útzárat léptetett érvénybe, és a 11-es főút Komárom-Esztergom vármegyei részein is több helyen vannak már most is teljes vagy félpályás korlátozások.

A vízügyi szakértőkkel, a katasztrófavédelemmel és a társhatóságokkal is folyamatosan egyeztetnek a közútkezelő szakemberei, részt vesznek a védelmi bizottsági üléseken is, így az első kézből kapott információk, valamint a 2013-as árvízi helyzet tapasztalatait figyelembe véve elmondható, hogy elsősorban Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében nemcsak a Duna, hanem annak mellékfolyói térségében a következő napokban további útlezárásokra kell számítania a közlekedőknek az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

A Magyar Közút felhívja a közlekedők figyelmét, hogy az árvízben érintett területeken mielőtt útnak indulnak, minden esetben tájékozódjanak az aktuális útlezárásokról, korlátozásokról és forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu-n. A következő linken a cég diszpécserei folyamatosan frissítik a lezárt utak listáját: https://www.utinform.hu/hu/news/balesetek-torlodasok-rendkivuli-kozlekedesi-esemenyek?d=0. Nagyon fontos, hogy a korlátozásokat az autósok minden esetben vegyék komolyan és tartsák be, ne próbáljanak meg áthajtani, hiszen könnyen élet- és balesetveszélyes helyzetekbe kerülhetnek.

A közútkezelő valamennyi érintett vármegyében a legmagasabb készültségi fokozatot rendelte el mérnökségei körében, hogy a korlátozások életbe léptetését és szükség esetén az árvízi védekezést is teljes kapacitással segíthesse.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #árvízi védekezés | #közlekedés | #útlezárás |