Biztonság Hete és KRESZ-feszt: szükség van a gyermekek folyamatos felkészítésére

Havassy Anna Katalin Fotó: Marcali Gábor
2024.09.17. 14:43

Szeptember harmadik hete már jó ideje a közlekedésbiztonságról szól. Ilyenkor különféle rendezvényekkel várják az érdeklődő kicsiket és nagyokat. Győrben sem volt ez másként, ahol a baleset- és bűnmegelőzési terület szakemberei várták az iskolásokat színvonalas és informatív programokkal.

Ahogy az lenni szokott, a Leier City Center adott otthon a Biztonság Hetéhez kapcsolódó rendezvénynek, ahol szabadtéren és egy belső teremben is várták a közel 300 fő érkezőt nem csak a győri, hanem a környékbeli iskolákból is.

A részletekről Rosta Roland rendőr őrnagy a a vármegyei közlekedési balesetmegelőzési bizottság titkára beszélt a Győr+ Médiának:

A Biztonság Hete mindig országos rendezvény. Ezt itt a vármegyében egy kicsit továbbfejlesztettük, hiszen egy KRESZ Fesztivált is szerveztünk a gyermekeknek. Kollégáim segítségével többféle pályát és állomásokat hoztunk létre. Például közlekedési részről egy kerékpáros ügyességi és akadálypályát építettünk, ahol megmutathatjuk és elmondhatjuk a gyermekeknek a helyes közlekedés alapjait szabályait.” – ismertette az őrnagy, s valóban, a kisdiákok érdeklődve hallgatták a rendőröket, illetve örömmel próbálták ki az ügyességet és koncentrációt is igényélő pályát. Tisztán látszott, hogy nem lehet félvállról venni az akadályokat, ami nem véletlen: hiszen a valós közlekedési szituációkban is kell a figyelem, az éberség és a megfelelő döntés.

A rendőrség több autóval is érkezett, amelyet a gyermekek szintén örömmel fogadtak, különösen az Audi TT aratott nagy sikert: bátran és lelkesen huppantak bele az ülésbe és hallgatták a rendőrök ismertetőjét a rendőrautók sajátosságairól.

„Egy rendőrségi transzporter és szalagok segítségével valósághűen mutathatjuk meg a gyermekeknek a járművek holttereit, hiszen nem csak az iskolakezdésnél fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy elől és hátul is vannak részek, ahol a vezető egyszerűen nem láthatja meg őket” – hangsúlyozta Rosta Roland.

A benti teremben is sok érdekesség várta a lurkókat: KRESZ-tesztek kitöltésével ismerhették meg a tudásukat a gyermekek, kipróbálhatták a részeg-szemüveget, melynek segítségével átélhetik, mennyire befolyásolja az érzékszerveinket az alkoholfogyasztás, s mit lát és tapasztalt egy ittas ember a közlekedés során.

A vármegyei rendőrség bűnmegelőzési munkatársai is jelen voltak az eseményen. Nálunk számos színező várta a diákokat, illetve roppant népszerű volt a „tenyérlenyomat-vétel”, amelynek segítségével egy kicsit megismerhették a bűnügyi technikusok érdekes munkáját is.

„Most először játékfegyvereket is hoztunk, amellyel a célba lövést is lehet gyakorolni, s ahogy láttam, bizony nagyon élvezték a gyermekek. Eljöttek a rendezvényre a kormányhivataltól a munkavédelmi szakemberek, s itt volt Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) is, mindkét szervezet szintén játékos informatív feladatokkal készült.” – részletezte a rendőr őrnagy, aki azt is elmondta, hogy a szeptember különösen fontos, hiszen a iskolakezdés mindig fokozott figyelmet igényel a gyermektől, a szülőktől és persze a közlekedőktől is.

„A szeptember 1-jén elindult Iskolapélda közlekedésbiztonsági kampány egyik szeptemberi záróakkordja volt ezt a rendezvény, de természetesen a kampány egész évben folytatódik majd és továbbra is figyelünk a gyermekekre és arra, hogy minél több információval láthassuk el őket mi és az iskolarendőrök is.” – mondta Rosta Roland majd a KEVE (Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra) programot is említette, amelyben 1-8 osztályos korig vesznek részt a gyermekek, nyilván az életkoruknak megfelelő oktatáson. Hiszen nagyon fontos, hogy mindenki hazaérjen…

Galéria: Marcali Gábor

Kapcsolódó cikkeink:
Kapcsolódó témák: #112 | #baleset-megelőzés | #bűnmegelőzés | #rendőrség |