Árvízi védekezés a Duna-menti vasútvonalakon

Győr+ Illusztráció: MÁV
2024.09.17. 16:58

A MÁV és a Volánbusz hálózatán az árvízi helyzet ellenére továbbra is biztosított a vasúti közlekedés. Egyetlen kivétel, ahol már korlátozást kellett bevezetni, az az Esztergom–Komárom vonal. A szakaszon buszok szállítják az utasokat az áradás levonulásáig és az esetleges helyreállításig.

A Volánbusz menetrendjét jelentősen befolyásolják a körülmények. Egyes autóbuszjáratok terelve közlekednek a 11-es út Tát és Esztergom közötti szakaszának lezárása miatt, és számos további korlátozással is számolni kell a térség autóbusz-közlekedésében. Szerdától újabb változások lépnek életbe az érintett területeken. A társaság információs csatornáin folyamatosan tájékoztatja utasait a változásokról.

A következő napokban más helyszíneken is szükséges a műszaki beavatkozás a vasúti infrastruktúra védelme érdekében. Felkészültünk arra, hogy szükség esetén kővel megrakott kocsikkal terheljük le a győri Rába vasúti hidat, így megakadályozva, hogy a tetőző áradás elmozdítsa azt. Amennyiben erre sor kerül, jelenlegi információink szerint egy vágányon fenntartható lesz a vonatforgalom Győr és Öttevény között. Amennyiben vártnál magasabb vízszint miatt további vasúti korlátozás szükséges, arról a MÁVINFORM szerdán tájékoztatást ad.

A hazai folyók áradása miatt számos Volánbusz-járat menetrendjében és útvonalában változások léptek életbe, illetve várhatók. Az árvizek következtében bevezetett útlezárások és forgalmi korlátozások miatt egyes autóbuszok terelt vagy rövidített útvonalon közlekedhetnek. A következő napokban Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom vármegye Duna menti települései, és a Dunakanyar térsége érintett a forgalmi korlátozásokban.

Jelenleg terelve közlekednek Győrben a Móricz Zsigmond rakpart járatai, valamint lezárták a 11-es út Tát és Esztergom közötti szakaszát, ahol szintén terelésekkel kell számolni. A pócsmegyeri mellett a szigetmonostori komp sem működik, helyettük autóbuszok biztosítanak eljutási lehetőséget. A Dunakanyar térségében szerda reggeltől további lezárások lépnek életbe, többek között Süttő és Neszmély között, illetve Dömösön és Pilismaróton is szünetel az autóbuszos személyszállítási szolgáltatás. Szerdán hajnaltól a 803-as és 804-es járatok megosztva, csak Neszmély–Tata–Tatabánya, Neszmély és Komárom, illetve Süttő és Esztergom között közlekednek.

Az 1721-es vonalon Esztergom és Győr között nem indul járat.

A teljes, a magyarországi és nemetközi menetrendeket érintő változásokról szóló cikk a mavcsoport.hu oldalán olvasható.

Forrás és nyitókép: MÁV

Kapcsolódó témák: #árvíz | #közlekedés | #MÁV | #régió | #Volán |