Csütörtök hajnalban tetőzhet a Duna a szakemberek szerint

Győr+ Illusztráció: O. Jakócs Péter
2024.09.17. 18:42

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden délután adott ki tájékoztatót a térségben levonuló árhullámokról.

A szakemberek tájékoztatása szerint Duna igazgatóságuk működési területének teljes szakaszán árad, Nagybajcsnál a tetőzésre csütörtök hajnaltól számítanak, 840-860 cm körüli vízszint-tartományban.

Véneknél a Mosoni-Duna torkolati műtárgy továbbra is árvízkizárásos üzemmódban működik. A mostani adatok szerint a felvízi oldalon159 cm-rel alacsonyabb a vízszint, mint az alvízen, ez a mérték a következő napokban a háttérvízhozamok (Rába, Mosoni – Duna, Lajta, Marcal) tározódása miatt csökkeni fog.

A vízügy arra számít, hogy a Duna nagybajcsi tetőzése után, már az apadó ágon – csökkenő alvízszint mellett történik majd az alvíz-felvíz kiegyenlítődése és a műtárgynál a zsilip nyitása.

A zárt torkolati műnek köszönhetően a győri tetőzés szintje akár 1 méterrel is alacsonyabb lehet, mint lenne a torkolati mű üzemeltetése nélkül, ez alapján Győr térségében Mosoni-Duna árhullámának tetőző vízszintje a 690-710 cm körül alakulhat a hét legvégén.

Komáromnál és Esztergomnál is tovább emelkedik a vízszint, Komáromnál kedden 18:00 órától, Esztergomnál szerdán 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben.

Komáromnál a tetőzést szeptember 19-én 800 cm körül, míg Esztergomnál 20-án 780 cm körül várják az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei.

Lajta mosonmagyaróvári szakaszán a duzzasztó alvízi vízmércén jelenleg 225 cm a vízállás. A tetőzés megkezdődésére csütörtökön reggeltől számítanak 290-310 cm között.

Nyitóképünk a 2024. szeptember 17., kedd délelőtti állapotot mutatja.