A véneki torkolati műtárgy rengeteget segít Győrnek

Győr+ Fotó: Kara Ákos/Facebook
2024.09.18. 10:11

A beruházás haszna most látszik igazán: legalább 60 centiméterrel lenne magasabb Győrben a Mosoni-Duna vízállása (és ez a Rábát is érintené), ha Véneknél nem lenne ott a zsilip.

Az Észak-dunántúli vízügyi Igazgatóság számításai szerint a torkolati mű üzeme nélkül Győrben a tetőzés 780-800 centiméter között realizálódna, előrejelzéseik szerint a műtárgy révén Győrben mintegy 60 centiméterrel kisebb vízszint prognosztizálható. 

Ahogy azt kedd este írtuk az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye alapján: Véneknél a Mosoni-Duna torkolati műtárgy továbbra is árvízkizárásos üzemmódban működik. Az akkori adatok szerint a felvízi oldalon (azaz a Mosoni-Dunán) 159 cm-rel alacsonyabb a vízszint, mint az alvízen, ez a mérték a következő napokban a háttérvízhozamok (Rába, Mosoni – Duna, Lajta, Marcal) tározódása miatt csökkeni fog.

Ahogy arra Kara Ákos, Győr és környékének országgyűlési képviselője rámutatott Facebook-posztjában: ez legalább 60 centiméternyi vízállást jelent Győrnek, ennyivel kisebb a vízszint a városban.

A nyitókép a kedd délutáni helyzetet ábrázolja.

Kapcsolódó témák: #árvíz |