Árvízi védekezés: a szendvicsekbe a szívükből is belekerül egy-egy darab

Havassy Anna Katalin
2024.09.18. 13:53

A győriek mindig is élen jártak, ha kellett az összefogás. Többször is bizonyították már, hogy nem csak a bajban lehet rájuk számítani. Most a folyóink jelentenek veszélyt több helyszínen is, így fokozott erővel kell a segítség. Győri önkéntesek lelkes csoportja vállalta, hogy ami az erejükből telik, megteszik a védekezőkért: élelemmel látják el őket, szervezett formában.

Nem most kezdték a segítést, hiszen már a 2013-as árvízkor is összejöttek, hogy szendvicseket készítsenek azoknak, akik „legények a gáton”. Jó érzéssel töltötte el őket is, hogy a maguk módján adhatnak, s örültek azok is, akik fáradtságot nem ismerve védték a településeket. Így szép és sikeres az összefogás, ha mindenki abban segít, amiben a legjobb!

Most, hogy újra árvízveszély van, az egykori ismerősök ismét felvették a kapcsolatot egymással, hiszen érezték: szükség van rájuk! A Pedró Pékség „A Pajtában” biztosított nekik helyet a felső szinten, illetve kenyérrel is támogatja a nemes kezdeményezést. Nem mellesleg az egyik lelkes önkéntes a munkatársuk is egyben.

Szóval folyamatosan készítik a szendvicseket, tegnap 200 darabot vittek el Dunaszentpálra, ahol az árvízi védelemben segítők hálásan fogadták a finom, szeretettel készült falatokat. Szerda délelőtt már szintén 200 darab gazdagon rakott szendvics tartott Bácsa felé, s a következő 200 adag is készülőben van. Szerencsére tudnak dolgozni az önkéntesek, hiszen kezdeményezésük mellé számos cég is odaállt, illetve magánszemélyek adományainak is örülhettek.

„Jó látni, hogy az emberek úgy segítenek, ahogy tudnak, de azt teljes szívből megteszik. Hiszen nem lehet mindenki a töltések mellett, de így is adhatunk!” – mondta egyikük, hozzátéve: itt nem a nyilatkozó neve számít, mert mindannyian egyformán benne vannak az összefogásban.

Egyébként felsorolni is nehéz lenne azokat a cégeket és magánszemélyeket, akik már segítettek, és szalámival, sajttal ásványvízzel támogatták az ételcsomagok elkészülését. Persze utánpótlásra továbbra s szükség van, mert egyelőre nem lehet tudni, meddig kell harcolni az árhullámmal.

„Mi itt leszünk, ameddig kell! Nagyon köszönjük, hogy már ennyien segítettek, s kérjük, akik tehetik, továbbra is álljanak mellettünk! Szívesen fogadunk olyan ételeket, amelyeket beletehetünk a szendvicsekbe – szalámikat, sajtot, paprikát, uborkát, margarint stb. – , illetve egyéb más élelmiszert is, amit az védekezésben dolgozók kezébe adhatunk: csoki, energiaszelet, müzli szelet vagy zabszelet jól jöhet nekik. Illetve az ásványvizeknek, üdítőknek is örülünk.

Tulajdonképpen mindennek, amiről úgy gondolják a lakosok, hogy segíthet azoknak, akik helyt állnak a töltések mellett, rakodják a homokzsákokat és még folytathatnánk a sort. Természetesen a kétkezi segítőknek is örülünk, itt vagyunk a Vágóhíd utca 2-es számban, a felső szinten, kenjük a kenyereket, csomagolunk, sok a teendő, de jó a hangulat! Kérjük, bátran hívjanak minket a 30/685-5091 vagy a 70/323-8985-ös telefonszámon!” – zárták a beszélgetést, hiszen még rengeteg szendvicset és ételcsomagot kell elkészíteniük, amelyekbe egytől egyik belekerül az ő és az adakozók szívéből is egy-egy darabka…