Árvízinfó – Orbán: a helyzet továbbra is komoly és nehéz!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Facebook/Orbán Viktor
2024.09.19. 07:44

Az árvízvédelmi operatív törzs tartott sajtótájékoztatót csütörtökön kora reggel. Orbán Viktor az elmúlt napok történéseiről szólt elsőként, majd ismertette, hogy mire számíthatunk országszerte a következő órákban. A miniszterelnök kiemelte, összehangolt védekezés zajlik, a védelem alá vont területek hosszát 70 kilométerrel kellett növelni.

A kormányfő elsőként elmondta, hogy ha a tegnapi tetőzési helyszín és a mai közötti távolságot lemérjük az nagyjából 40-50 kilométer lehet. “Figyeljük Ausztriát. Két dolog amit biztosan tudnunk, az első, hogy az apadás lassú Ausztriában. A legmagasabb vízszinttel szembeni védekezés nagy kihívás, de működik, megvan a képességünk rá, hogy mederben tartsuk a folyókat. A lassú apadás kapcsán azonban lehetnek olyan problémák, jelenségek, amelyek meg tudják bontani a gátat az apadás után, mint a szivárgás és a buzgárok. Nem szabad lankadnia a figyelmünknek!”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor hozzátette, hogy a másik fontos tapasztalat az, hogy Ausztriából nem várható a következő héten csapadék, így a levonulás végleges lesz, nem pedig időleges.

Az árvízinfón kiderült, hogy növelni kellett a védelem alá vont területek hosszát, mintegy 70 kilométerrel.

“Mi várható? Nagy pontossággal tudja meghatározni a vízügy a tetőzéseket, a korrekciók néhány centimétereken belül vannak. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba. Budapesten szombat éjjel tetőzhet, jövő hét közepén várhatóan a rakpart már felszabadítható lesz” – emelte ki a miniszterelnök.

Számadatokat is ismertette a miniszterelnök. Mint mondta a vízügyi ágazatban már több mint 1400 fő teljesít szolgálatot, a katonáknál 1936 honvéd védekezik, a rendőröknél újabb 130 főt mozgósítottak. 200 elítélt dolgozik a védvonalakon. Több mint 150 polgárőr és 150 közmunkás és több mint 170 önkéntes tűzoltó tevékenykedik a gátakon. 4392-en dolgoztak tegnap a hivatásos állomány részéről, ma már 5328-an fognak. Az önkéntesek munkája is elengedhetetlen, közülük ma már 4012-en indultak a védvonalakhoz, és több mint 15 ezer nyilvántartásba vett önkéntest tudnak még mozgósítani. “A védekezés mind a hivatásosok, mind az önkéntesek részéről szervezetten működik. Több mint másfél millió homokzsákot töltöttek be a védvonalakon teljesítők – tette hozzá Orbán. Kiderült az is, hogy a hadsereg esetében 4000, míg a készenléti rendőrség esetében 10 ezres tartalék van.

A kormányfő rámutatott: jó döntés volt a Lajtánál a szükségtározó megnyitása, csökkentette a vízszintet, de ha be kellene vetni, rendelkezésre áll még további szükségtározó, de egyelőre nincs szükség rá.

Jelentések szerint a budapesti védművek elérték a kiépítettség jelentős százalékát. “900 centiméter magasra építették ki a budapesti védvonalakat. Ez a mostani magasabb, mint a valaha volt legmagasabb vízállás. A főváros védelme megoldott, a legkritikusabb helyszíneken is jól védekezünk. Dunabogdányban a védekezés szintje 95%-os volt, Tahitótfaluban 100%-os, Leányfaluban 97%-os” – ismertette a miniszterelnök.

A kormányfő elmondta, hogy nyitottak egy ingyenes árvíz vonalat, ha bárki bajban van, vagy önkéntesnek szeretne jelentkezni, itt megteheti, a 06-80 204-240-es számon.

A miniszterelnök elárulta, hogy két tétellel kell számolni: a védekezési kiadások költsége, de ez be van tervezve a költségvetésbe, így itt nincs korlát. A második költség a víz által okozott kár költsége, erre példa a Lajta melletti szükségtározó megnyitása és az ott lévő mezőgazdasági területek elárasztása. “Majd az árvíz végén derül ki, hogy mekkora a kár. A védekezés pénzügyi terhei tehát ki lesznek fizetve. A vízügyesek bére rendkívül alacsony, és egy nagy béremelés révén ezt rendezni kell a következő években. Az árvízvédekezésnél nem a zseb hanem a szív számít!” – emelte ki Orbán.

Láng István, az Országos Vízügyi Felügyelőség vezetője arról beszélt, hogy a Lajta most tetőzik. Sok jelenség van a folyónál ami beavatkozást igényel – tette hozzá. A Szigetközről azt mondta, hogy Nagybajcsnál folyik a tetőzés, ott is sok a buzgár. A káros események 80 százaléka a tetőzés után történik, ezért fontos a figyelőszolgálatok kiépítése és helyben maradása. 

A teljes árvízinfó itt megtekinthető:

Kapcsolódó témák: #árvíz | #árvízinfó | #árvízvédelem |