Orbán: Hétvégén sem megy szabadságra az árhullám!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2024.09.20. 07:41

Pénteken is megtartotta az árvízinfót az operatív törzs, élén a miniszterelnökkel. Orbán Viktor pozitívan értékelte az eddigi összehangolt munkát a gátakon, úgy fogalmazott: miközben a helyzet komoly, sokkal nyugodtabbak az emberek, mint 2013-ban, hiszen nincs olyan veszély, amit ne hárítottunk volna már egyszer el.

A kormányfő először úgy fogalmazott, hogy az előrejelzések igaznak bizonyultak, mivel nem esett sehol sem jelentős eső, ráadásul a következő napokban is kellemes, őszi időjárás várható. Orbán kifejtette, hogy a Lajtánál egy 10 órás tetőzés volt, sikeres a védekezés, a Duna pénteken Komáromban tetőzik, de lassú apadásra lehet számítani. Mint kiderült 614 kilométeren védekeztek tegnap, most pedig 754 kilométeren védekeznek. A vízügyi ágazatban plusz 50 főt mozgosítottak, a katasztrófavédelem esetében 600 úabb főt. Összességében 6149 fő dolgozott tegnap a hivatásosok között. Az önkéntesek száma csökkent, de ennek az az oka, hogy elkészültek a fizikai munkákkal. 

A tájékoztatón elhangzott, hogy 310 ezer homozsákot töltöttek meg tegnap, így már több mint 18, millió zsák védi a gátakat, és több mint 6000 homokzsák van jelenleg is tartalékban. “Új elem az operatív törzs munkájában, hogy a Budapestről délre eső védműveket is ellenőrzés alá kellett vonni, három helyen kell dolgozni, Bátán, Dunaszegcsőn és Baján, de szakembereink azt mondják, hogy délen sem haladja meg a vízszint a korábban mért legmagasabb rekordot. Kisorosziban védekezési tartalékot kellett lehelyezni” – ismertette a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy hétvégére az a feladata, hogy a készenléti szintet fenntartsák. “Mindenkitől azt kérem, hogy legyen szervezett a figyelőszolgálat, ez a legnehezebb, nem szabad, hogy lankadjon a figyelem! Nincs olyan tudás, hogy az állami és az önkormányzati védekezés ne lenne összehangolva. A baj összehozza az embereket, ezáltal erősebbek leszünk az árvíz után, mint előtt! Csütörtök dél körül tudom szögre akasztani a gumicsizmámat, csütörtökig kell lehozni a meccset!” – emelte ki beszédében a kormányfő. Hozzátette, amilyen nagy a baj, ahhoz képest lényegesen kisebb lesz az anyag kár.

Rétvári Bence vette át a szót. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese a környező országok helyzetét ismertette, majd rámutatott, hogy szerencsére az időbeni felkészülés miatt Magyarországon nincsenek halálos áldozatok. A térségben ugyanakkor 26-an vesztették életüket. Újságírói kérdésre válaszolva Rétvári úgy fogalmazott: 400 milliárdot költött az elmúlt években árvízi védekezésre a kabinet és jelenleg is 100 milliárd forintnyi vízügyi fejlesztés van folyamatban. 

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője elsősorban a Lajta helyzetéről és a Szigetközről beszélt. Mint mondta: a Lajtán nagyon lassú az apadás, csupán egy centit csökkent a vízállás.