Nagybajcsnál már 20 centimétert apadt a Duna

szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.09.20. 09:07

A kellemes őszi időjárás is kedvez a folyók apadásának. Csütörtökön tetőzött a Duna, mely nem érte el a 2013-as vízszintet - erről is beszélt a Győr+ Rádiónak Szegi Attila, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivő-helyettese.

A szakember Czafit Róbert kérdésére úgy nyilatkozott, hogy csütörtök délután a tetőzéskor Nagybajcsnál 50 centiméterrel volt kisebb a vízállás, mint a korábbi nagy árvíz idején. “Szerencsére a helyszínen azóta már 20 centimétert apadt a Duna, a tetőzés jelenleg Komárom és Esztergom térségében jár. A Lajtánál Mosonmagyaróváron éjszaka tetőzött a folyó, 286 centiméterrel, azóta itt is apadás tapasztalható, igaz csak néhány centi. Fontos kiemelni viszont, hogy a Hegyeshalomnál megnyitott szükségtározónak köszönhetően 20 centiméterrel alacsonyabb a vízszint, ha nem kerül sor a gátvágásra akkor egészen biztosan 300 centiméter fölött lett volna ez az érték”árulta el érdeklődésünkre Szegi Attila.

A Mosoni-Duna kapcsán a szóvivő-helyettes kifejtette, itt továbbra is emelkedik némileg a folyó, hiszen zárva van Véneknél a torkolati műtárgy, ezáltal nem tud kiürülni az a vízmennyiség, ami a Lajtáról és a Mosoni-Dunáról, illetve a Rábáról érkezik, de még így is majdnem 2 méteres a szintkülönbség, hiszen ha nyitva lenne a műtárgy, akkor maga a Duna duzzasztana vissza Győr térségébe.

“Arra számítunk, hogy a vízszintek kiegyenlítésekor, tehát valamikor vasárnap fogjuk tudni kinyitni a torkolati műtárgyat, addig Győrbe nagyjából egy 700 centiméteres vízállás várható, jelenleg ez a szám 620 centiméter, de így is körülbelül 1 méteres szintkülönbséget nyertünk” – ismertette Szegi Attila. A szakember úgy véli, a legfontosabb feladat most az, hogy a védművek mentett oldalán időben észre kell venni a különböző jelenségeket, mint például a buzgárokat, fakadó vizeket. Fontos a gyors beavatkozás, erre a napokban is volt példa.

Szegi Attila a beszélgetés során kifejtette, hogy a Rába vízgyűjtőjét nem érintette a Boris-ciklon, így az árhullám elmaradt, csak egy normális vízhozam érkezett Árpásnál, itt viszont már a Lajta és a Mosoni-Duna hozza bele a nagy vízhozamot, ami főként a Lajtán nem mindennapi, ezért a Rába alsó szakaszán várhatóan el kell majd rendelni a készültséget.

A teljes beszélgetés már visszahallgatható:

Kapcsolódó témák: #árvíz | #árvízvédelem | #Lajta | #Mosoni-Duna | #rába |