Miniszterelnök Macedóniából: a blokkosodás nem tesz jót!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MTI/Benkó Vivien Cher
2024.09.27. 08:19

Azok a politikusok akik blokkosítani akarnak, rossz vágányra terelik az európai országokat! - mondta Orbán Viktor, aki Észak-Macedóniából jelentkezett be pénteken a Kossuth Rádióban. A kormányfő azt mondta, vannak hazánknak tapasztalatai, így azt kell világossá tenni és erősíteni, hogy Magyarország a technológiai fejlődés élvonalában maradjon, legyenek jelen a zöld energia csúcstechnológiái, és a digitalizációból se maradjunk ki.

Orbán Viktor csütörtökön indult Észak-Macedóniába, két napos látogatása során kétoldalú megbeszélést folytat Hrisztijan Mickoszki miniszterelnökkel, Áfrim Gási parlamenti elnökkel, Timotejjel, a Debar-Kicsevó egyházmegye metropolitájával, valamint a kormányfő vezeti a magyar küldöttséget a kormányzati csúcstalálkozón.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A miniszterelnök a Jó reggelt Magyarország! című műsorban elsőként arról beszélt, hogy most amikor a magyar uniós elnökség zajlik, a legnehezebb helyzetben lévő országoknál kell látogatást tenni. „Ez egy bonyolult hely, korábban Macedónia volt az ország neve, míg most a bolgárok blokkolják az uniós csatlakozásukat. Észak-Macedónia a migráció szempontjából is fontos ország, mert rajta fekszik az illegális migráció útvonalán” – emelte ki Orbán. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy az uniós elnökség elmúlik, csakúgy mint a nátha, de vannak ügyek amelyek nem távoznak egykönnyen, ilyen a migráció is. Annak idején Macedóniával elindult ennek kapcsán egy kiváló együttműködés, amire ma is építenek.

Ugyanakkor a látogatás oka az is, hogy fontos gazdasági környezetben fekszik Észak-Macedónia, és amennyiben Magyarországról el akarjuk juttatni az egyik legfontosabb balkáni útvonalon a termékeinket a tengerhez, úgy fontos, hogy jó gazdasági együttműködés legyen a két ország között.

„A gazdasági semlegesség egy új kifejezés, amivel mindannyian barátkozunk, még én magam is, aki próbálom bevezetni. Az a meggyőződésem, hogy az a sok változás, ami az elmúlt időszakban bekövetkezett, járvány, háború, energiaválság, infláció, valamint az időközben felemelkedő ázsiai gazdaságok, ezek mind együtt megváltoztatták a világgazdaságot. Aki nem változtat, nem tud fejlődni az a változások vesztese lesz. Mi azt szeretnénk, hogy ahogy Magyarország megnyerte az elmúlt évtizedet, ugyanúgy meg tudná nyerni a most zajló évtizedet is, de ehhez új módszerekre és új gazdaságpolitikára lesz szükségünk, ezt nevezzük a semlegesség gazdaságpolitikájának” – emelte ki a műsorban Orbán Viktor. Hozzáfűzte: Mindez azt jelenti, hogy a blokkosodó világrendszerből ki kell maradnia Magyarországnak. Kettészakítják a világgazdaságot a nagyhatalmak.

A kormányfő úgy véli, hogy mindkét gazdasági blokkal együtt kell működni, a szankciós politikától sok európai cég szenved, és ez is a blokkosodó világ jele. „Ha mi szilárdan eltökéljük magukat, akkor minden egyes nehéz konfliktusban tudunk olyan álláspontot kialakítani, amikor mi a érdekeink érvényesülnek. Csak azt kell átvenni a Nyugattól és a Kelettől, ami észszerű” – hangsúlyozta. Szankciókról szólva elmondta azt is, hogy a nemzeteknek az tesz jót, ha a világ minden szereplője szabadon kereskedik, de amikor ebbe szankciók jönnek be, akkor mindenki veszít. „A gazdasági semlegesség még nem mindenkinek áll olyan közel a szívéhez, mint nekünk. Vannak hazánknak tapasztalatai, így azt kell világossá tenni és erősíteni, hogy Magyarország a technológiai fejlődés élvonalában maradjon, legyenek jelen a zöld energia csúcstechnológiái, és a digitalizációból se maradjunk ki” – mutatott rá a miniszterelnök. A műsorból az is kiderült, hogy novemberben megköthetik az európai versenyképességi paktumot az uniós országok között.

Jövőt érintő kormányzati döntésekről, lehetőségekről is szólt Orbán. Mint mondta szeretné, hogy azok is kapjanak komoly támogatást, akik nem mentek egyetemre, így szükséges egy munkáshitel létrehozása. Továbbá újabb eszközökkel kell segíteni a fiatalok lakáshoz jutását, a gyermekek után járó adókedvezményt pedig 2025-re meg kell duplázni. Ha mindezt sikerülne megvalósítani, akkor a magyar gazdaság növekedése a 3-6 százalékos sávba emelkedhet.

“Salvini a mi hősünk!” – mondta már ismét a migráció kapcsán a miniszterelnök, kiemelve, hogy Salvinit a migráció miatt börtönbe akarják zárni, így ehhez képest ő elég jól járt. Miközben egyre több ország mondja, hogy a migrációban a magyaroknak volt igazuk. Jó példa erre Németország, hiszen ők is átveszik a szigorú határellenőrzési politikát. Külföldnél maradva elhangzott az is a pénteki rádióbeszélgetésben, hogy az amerikai elnökválasztás fontos mérföldkő lesz, a világ vagy tovább halad a háború felé, vagy pedig a béke felé fordul. “Trump a béke elnöke volt, és lépéseket tett égi konfliktusok lezárása felé, a világ békeszerető része neki szurkol” – tette hozzá a kormányfő.

A műsor zárásaként Orbán Viktor röviden értékelte az árvízi védekezést, és köszönetet mondott mindazoknak, akik szerepet vállalták ebben a komoly munkában.