Demencia: Ne féljünk segítséget kérni!

Venesz Klaudia Fotó: Győr+ Média
2024.09.27. 09:39

DIÓ: ez a mozaikszó a Győr+ Rádió új magazinműsorának címe. A Demencia Információs Órák havonta jelentkező adásai érthető magyarázatot adnak a betegségre, segítséget nyújtanak a velejáró tünetegyüttes felismerésében, amelynél kulcsfontosságú az időfaktor.

Az első adás vendégei az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény szakemberei voltak: Király Csabáné, szakosított ellátási igazgatóhelyettes, és Némethy Veronika, a nappali ellátások szakmai vezetője érkeztek stúdiónkba. A DIÓ nem a mi „találmányunk” a műsor címe, ugyanis az EESZI már korábban „elkeresztelte” a hozzátartozókat szakemberek segítségével informáló előadás-sorozatát. A szakembere elmondták, hogy a betegek gyakran azért nem jutnak szakemberhez, mert a csökkent agyi funkciókat egyszerűen az öregedés természetes velejárójának tekintik. A modern, idősödő társadalmakban arányosan nő a demenciával diagnosztizált esetek száma, ami nemcsak az egyén betegsége, de a hozzátartozókat is kihívás elé állítja, mivel a végső stádiumban már 24 órás felügyelet szükséges. Ugyan az érintettek jelentős hányada 65 év feletti, előfordulnak kirívó esetek, így már fiatalabb korban is észlelhetőek jelek, a demencia akár egy kísérőbetegség is lehet.

Az öregedés ugyan természetes folyamat, a biológiai változások apróbb feledékenységeket okoznak, de a tünetek kórossá is válhatnak. Ezek időben történő felismerése a betegség kordában tartása szempontjából fontos, mivel háziorvosi, majd szakorvosi vizsgálat szükséges a fennálló állapot diagnosztizálásához.

Az Alzheimer-kór esetében a rövidtávú memória hanyatlása árulkodó tünet, nemcsak a közelmúlt eseményeit felejti el a beteg, hanem a napi rutincselekvésekbe is hiba csúszik, de a fáradékonyság, közönyösség és akár a megváltozott viselkedés is utalhatnak a betegség jelenlétére. Az egyszerű, hétköznapi szavak keresése és az agyi zavarokra utaló panaszokat eleinte a beteg is érzékeli. Ilyenkor érdemes felkeresni a háziorvost, aki elvégzi a szükséges teszteket. A betegség ugyan nem visszafordítható, de lassítható és a családtagokat is felkészíti arra, hogy megváltoznak az idős ember ellátásával kapcsolatos feladatok.

Az EESZI munkatársai gyakran már csak akkor találkoznak a betegekkel, amikor középsúlyos – súlyos állapotban vannak, ekkor már sokkal nehezebb a segítségnyújtás. A tapasztalatok szerint az érintett is érzi a megváltozott állapotát, amit eleinte próbál elrejteni, vagy kompenzálni, így a hárítás, halogatás veszélye is fennáll. Az elmagányosodás során, a szociális interakciók hiánya beszűkíti ugyan a szókincset, a bezárkózottsággal a megjelenésére is kevésbé ad egy idős ember, ám ez csak egy bizonyos mértékig normális.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény demencia tanácsadást is nyújt annak érdekében, hogy segítsék az érintetett, elsőként a betegség elfogadásában. A demencia kordában tartása állandó, napi feladat, az orvostudomány is igyekszik a kutatásokkal naprakész eredményekkel szolgálni. A tanulmányok szerint a cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség megelőzésével, az egészséges, mozgásban gazdag életmód és a társas kapcsolatok fenntartása segítség lehet a megelőzésben. A dohányzás, az alkoholfogyasztás határozottan növeli a kockázatot, de a nyugdíjazás utáni izoláció is beszűkíti szociális interakciókat, ami szintén kedvez a betegség kialakulásának. A teljes megelőzés a javaslatok betartásával nem garantált ugyan, de jelentősen befolyásolja az életminőség fenntartását.

A szakemberek arra buzdítják a hozzátartozókat, hogy ne habozzanak segítséget kérni, a szakszerű ellátás és a társaságba kerülés határozottan pozitívan hat a betegség kezelésében.

Az adás visszahallgatható itt:

Kapcsolódó témák: #demencia | #dió | #EESZI | #Győr | #Győr+ Este | #Győr+ Rádió |