Színpadon a szerelmes tévelygők tébolya

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.09.27. 10:03

Lidércekkel, kavargó gondolatokkal, tüzes szerelmekkel fűtött éjszaka után, a valótlanul valós ébredés adja a világ kuszaságát Shakespeare legjátszottabb darabjában, melyet a 2024/25-ös évadban a Győri Nemzeti Színház is a műsorára tűzött, parádés szereposztással, nagy visszatérővel és ifjú tehetségekkel. Az érzelmektől roskadozó Szentivánéji álom egy egészen más megközelítésben debütál, a fiatal orosz rendező, Ilja Bocsarnikovsz egyedi hangulatú, humortól sem mentes produkciót rendez városunkban.

Szombaton premier, megtelik a Nagyszínpad, jönnek majd a pozitív kritikák, a negatív kommentek, egy azonban biztos: ütni fog a teátrum vígjátéka és mindenkinek lesz véleménye.

A főpróbák egyikén ülve elmélkedtem, miért is szeretem annyira a modern megközelítéseket, a válasz pedig éppen az, hogy a hatásuk miatt. Ilja látásmódja mélyen beivódott, de hogy miért éppen az orosz rendezőre esett a választás, arról Bakos-Kiss Gábort kérdeztük.

„Egy olyan alkotóról beszélünk, aki roppant fiatal kora ellenére különleges színházi nyelvezettel bír. Jól beazonosítható az a világ amiben létezik, olyasfajta munkafolyamatot tud egy színházban meghonosítani, ami párját ritkítja. Igazi műhelymunka zajlik, akkurátusan dolgozik, és ne felejtsük el azt, hogy pedagógus, docens is. Nem csak előadást álmodott a színpadra, hanem minden egyes színésszel egy közös utazáson vett részt, ennek eredménye pedig egy pezsgő előadás” – kezdte beszélgetésünket a direktor.

A színház vezetője úgy véli, felfokozott, energikus próbafolyamaton van túl a társulat. „Már tavasszal intenzív munkába kezdett a művészeinkkel, tartottunk egy workshopot is, de ez jellemző az orosz iskolára, hiszen az ő színházi hagyományaikban nem ritka a három hónapot meghaladó próbaidőszak, ami a mi repertoárszínházi létünkben egy nagyon nehezen kivitelezhető folyamat, ebben kellett megtalálni az arany középutat” – árulta el a háttérben zajló kulisszatitkokat Bakos-Kiss Gábor.

A darab történetében az álmos tévelygőket négy szerelmes ifjú személye adja, ők e világiak, hozzájuk csatlakozik tündérország királya és királynője és sok más fura alak. A képzelet és a valóság határai összemosódnak arra az időre, míg nemcsak a szerelmesek, de a tündéri uralkodók is megtalálják az élet igaz értékeit.

Ahogy a Demetrius bőrébe bújt Hajdu Tibor fogalmazott, érdemes lesz figyelnie a közönségnek, hisz A beleszeret B-be, C szerelmes D-be, de D A-t szereti, akinek kedvese egy varázslat folytán beleszeret C-be. Kuszának tűnik, de valójában nem az, ez csupán egy kis szerelmi zűrzavar.

„Szentiván éjjelén Oberon, a tündérkirály úgy dönt, hogy egy varázsvirág segítségével gyakorlatilag helyrebillenti a párkapcsolati krízist, ami a fiatalok között van. Innen indul a történet. Ebben a rendhagyó rendezésben a vígjátéki elemek jelen vannak, de a szerelemnek azt az oldalát is bemutatja, amikor nem feltétlenül arról van szó, hogy két ember megbolondul ettől az érzéstől, hanem a tragikus részeire is komolyan kitér” – árulta el a színész.

Karácsony Gergely nagy visszatérője a produkciónak, hatalmas öröm a közönség számára, hogy ismét Győrben láthatja színpadon a különleges kvalitásokkal bíró tehetséget. Külön érdekesség, hogy Gergely korábban már dolgozott a rendezővel. „Az elején picit mindenki megijedt, hogy ez a darab most más lesz, de a történet vezérfonala megmaradt, a mesterembereknél van egy kis fordulat.

Ez azonban kifejezetten hozzátartozik Ilja nyelvezetéhez, hiszen mindig keresi az ellentéteket, akkor is amikor instruál. Ha valami fájdalom van bennünk, az hogyan vezet át humorba, hogyan kezeljük kicsit infantilisen a fájdalmainkat, vagy fordítva, ha van bennünk valami gyermeki szépség, akkor annak mi a gyarlósága. De ez egy nagyon szép kontraszt a darab felépítésében is” – mesélte a Győr+ Médiának Gergely. Közben elárulta, nagyon hálás, hogy visszahívták városunkba, különösen egy ilyen darabbal. Azt kell várni a műtől, hogy mindenkinek el fog érni a lelke mélyéig egy pontra. Így vagy vissza fog emlékezni a néző egy bizonyos életszakaszára, akár szerelmére vagy elgondolkozik azon, hogy mindazon túl, ami velünk történik, mi minden zajlik még a világban” – tette hozzá a meghívott művész.

Bakos-Kiss Gábor tanítványai, a kaposvári egyetem hallgatói is feltűnnek a darabban, nem is akármilyen alakítással. Buvári Lilla játéka lenyűgöző, egyszerűen sziporkázik Heléna szerepében. „Ez az első nagyobb színházi szerepem Győrben, köszönöm a bizalmat igazgató úrnak. Heléna karaktere elsőre kicsit megfoghatatlannak tűnt, de aztán rájöttem, hogy sok hasonlóság van bennünk, így egyre könnyebben megtaláltam azt, hogy mi mozgatja belülről. Epekedik Demetrius iránt, elvakultan szerelmes, az egész lényét ez a vágy mozgatja, még akkor is ha megalázzák” – mesélt karakteréről Lilla. Mint mondta nagyon megszerette a győri társulatot, igazi érzelmi hullámvasúton van túl, izgalmas, vidám, ám néha szélsőséges állapotok uralkodtak rajta, de mindenki nagyon kedves volt és támogató.

A Szentivánéji álom szeptember 28-án debütál, általa, mi nézők is felülhetünk egy kicsit arra a bizonyos érzelmi hullámvasútra, és elgondolkodhatunk az életen, a jövőn, a szerelmeken…

Galéria: MekliZ Fotóstúdió