Az eddigi legnagyobb Klíma Expójára készül Győr – visszatér a Zöld Futás

Szigeti Sándor Fotó: MekliZ Fotó
2024.09.27. 11:59

Negyedik alkalommal rendezik meg október 3 és 5 között a Győri Klíma Expót, amelynek zárónapján visszatér a népszerű WHB Zöld Futás. Ma tartották az események hivatalos sajtótájékoztatóját.

A rangos öko-expo helyszíne ezúttal a győri Olimpiai Sportpark lesz, ide hívták pénteken délelőtt a sajtó képviselőit, hogy a beszámoljanak a részletekről.

„A tavalyi évben mintegy háromezer-ötszáz érdeklődőt vonzott az esemény, idén ennél is több látogatóra számítunk, akik közel ötven kiállító standjait tekinthetik meg, az idei lesz az eddigi legnagyobb expo” – kezdte köszöntőjét Herman Etelka.

„Az első, szakmai napon olyan fontos kérdésekről lesz szó, mint például a klímaváltozás hatásai, fenntarthatóság, a klímaszorongás, és Győrbe érkezik az Év madárfotósa kiállítás. Pénteken a Győri Klíma Expón nyílik meg a Kertbarátok Országos találkozója. Október 4-én, szombaton az Állatok Világnapján a felelős állattartás lesz fókuszban, míg a zárónapon a III. WHB Zöld futáson vehetnek részt a futás szerelmesei” – sorolta a kiemelt eseményeket a győri önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetője, aki kiemelte: gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal is készülnek, szombaton fellép az Aranykapu zenekar, a rendezvényre tehát a családosokat is nagy szeretettel várják.

Gyarmathy Orsolya, a polgármesteri hivatal nemzetközi referense felhívta rá a figyelmet, hogy Győr testvérvárosai közül öt település is bekapcsolódik az idei programokba. Így Csíkszereda, Dunaszerdahely, Ingolstadt, Sindelfingen és Poznań képviselőit is várják az expóra, köszönhetően az Európai Bizottság Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek Programjának. A cél, hogy a testvérvárosok megismerjék egymás jó gyakorlatait a klímaváltozás és a klímaalkalmazkodás területén. A testvérvárosi programok csütörtökön délután és pénteken délelőtt zajlanak majd.

„A győri egyetem idén is nagy örömmel csatlakozott társszervezőként a Klíma Expóhoz, hiszen egy ilyen több napos, tematikus kiállítás és programsorozat igazi kuriózumnak számít” – hangsúlyozta dr. Torma András, a Széchenyi István Egyetem, Fenntarthatósági Tanszékének tanszékvezetője. A szakember hozzátette: az egyetem az expo egyik legnagyobb standjával, és számtalan izgalmas és érdekes kerekasztal-beszélgetéssel készül.

Mintegy százötven vendég érkezik a 2024-es rendezvényre a Felvidék számos településéről – erről már dr. Herke Zoltán, az Arrabona EGTC fejlesztési vezetője beszélt a sajtótájékoztatón. Az esemény tehát a szlovák-magyar kapcsolatoknak és kétoldalú együttműködésnek egyik fontos állomása lesz – húzta alá dr. Herke Zoltán.

Nagyon sokan készülnek már most a III. WHB Zöld Futásra, amelyet az expo zárónapján, október 5-én rendeznek meg. Kószás Kriszta, a GYAC szakosztályvezetője elmondta: a hét-, a tizennégy-, és a huszonegy kilométeres táv mellett lesz egy két kilométeres családi rövid táv is, valamint kutyás-, nordic walkingos-, váltó- és családi kategória is, ezért mindenkit, így a családosokat is örömmel látják.

Kiss Dániel, a GYAC Klubigazgatója pedig hozzátette: tavaly mintegy 650-en álltak rajthoz a Zöld Futáson, idén viszont már most ugyanennyi nevezésnél tartanak, minden korábbinál népesebb lesz tehát a mezőny, amelyhez több kenyai hosszútávfutó és egy korábbi maraton magyar bajnok, Lomb Ádám is csatlakozik, köszönhetően a verseny 350 ezer forintos pénzdíjazásának. Nevezni egészen szeptember 30-ig lehet még a Klíma Expo hivatalos weboldalán.