Középiskolásoknak indított felkészítő programot a győri egyetem

J. Kovács Andrea Fotó: SZE / Adorján András
2024.09.27. 14:43

Jogi felkészítő programot indított középiskolásoknak a Széchenyi István Egyetem jogi kara. Az idei tanévben nyolc alkalommal ismerkedhetnek a fiatalok a jogtudatossággal. A sorozat áprilisban vizsgával zárul, mellyel a diákok plusz pontokat szerezhetnek egyetemi felvételijükhöz.

A péntek délelőtti rendezvényen köszöntőt mondott dr. Lukács Eszter, a Széchenyi Egyetem elnökhelyettese: „Egyre inkább digitalizálódó világunk sok veszélyt rejt, amelyekkel szemben nem kis részben a jog eszközeivel is felvértezhetjük magunkat” – hangsúlyozta, majd megköszönte a társszervezetek együttműködését. Arra biztatta a fiatalokat, hogy felsőfokú tanulmányaik elvégzéséhez a Széchenyi Egyetemet válasszák. „Ha így tesznek, olyan befogadó közösségbe érkeznek, mely a hatvan felsőoktatási intézmény közül ma már a hatodik legjobbnak számít Magyarországon”.

Nagy Ágnes, a vármegyei rendőr-főkapitányság ezredese is szólt a hallgatósághoz:

„Fontos, hogy a felnövő generáció jogtudatosan éljen, legyen tisztában vele, mi az amivel bűncselekményt követ el, mi az amivel áldozattá válhat. Programunk egyik sarokpontja, hogy az online világban elkövetett bűncselekményekről adjunk felvilágosítást, hiszen nagyon sok a csalás és a visszaélés. A diákok is bankolnak, vagyis a pénzügyi tudatosság, az adatvédelem is lényeges szempont számukra” – mondta.

Smuk Péter, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja a Győr Plusz Média érdeklődésére úgy fogalmazott: „Örülünk, hogy idén is sokan jelentkeztek a programra. Azért folytatjuk, mert valós igény van rá, és hasznos a középiskolásoknak, valamint egyetemünknek is. Elsődleges célunk, hogy a diákokat megismertessük az egyetemmel, a jogi karon folyó képzéssel. Másik célunk, hogy az igazságügyi, rendészeti és más partnereink is bemutatkozhassanak a középiskolásoknak. A jogtudatosságra való nevelést még az érettségi előtt el kell kezdeni. A fiatalok itt olyan szakértőkkel találkozhatnak, akik nemcsak a jogszabályt ismertetik, hanem a mögötte lévő emberi, társadalmi, pszichológiai összefüggésekre, mélyebb tartalmakra is rávilágítanak. Nemcsak győri gimnazisták érkeztek, hanem Szombathelyről, Budapestről és a megye különböző településeiről is jöttek.A mai szimpóziumon a kibertérben, az interneten, a digitális világban ránk leselkedő veszélyekre, kockázatokra szeretnénk felhívni a figyelmet.”

A köszöntők után a gyermekvédelemről, a digitális kor kihívásairól dr. Kiss Tibor őrnagy, kriminológus tartott előadást, mely után bemutatkoztak a partner szervezetek: a Győri Ítélőtábla, a GYMSV Főügyészség, a GYMSV Kormányhivatal, a Győri Ügyvédi Kamara és a GYMSV Rendőr-főkapitányság. A program kerekasztal beszélgetéssel zárult.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt