NAK-elnök: a vidékfejlesztési források megújíthatják az állattenyésztést

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2024.09.27. 17:42

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a minden eddiginél jelentősebb vidékfejlesztési források hatékony felhasználásával enyhíthetők az állattenyésztést sújtó problémák, javítható az ágazat versenyképessége - közölte a NAK pénteken az MTI-vel.

Papp Zsolt György, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári kampuszán elmondta, hogy az állattenyésztés mögött nehéz időszak áll, de az aszály, az ukrajnai háború és a járványos állatbetegségek ma is próbára teszik a gazdálkodókat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány a lehető legmagasabb mértékűre, 80 százalékra növelte a nemzeti társfinanszírozási arányt, ami biztosítja az ágazat megújulását. A pályázatokkal fejleszthetők az állattartó telepek és a feldolgozás, ezért a forrásokat minél hatékonyabban kell felhasználni.

A NAK elnöke hozzátette, hogy szeptember 29. az állattenyésztésben évszázadok óta a behajtás és a számadás ideje, 2020 óta az állattenyésztők napja is Magyarországon. Munkájukért az év minden napján köszönetet kell mondani, hiszen folyamatosan ellátják megbízható, minőségi élelmiszerrel a fogyasztókat. Támogatásukra az elmúlt években összesen mintegy 500 milliárd forint jutott, az EU-n belül Magyarországon áll rendelkezésre a legtöbb állatalapú jogcím, és új alapokra kerültek az állatjóléti támogatások is. Az állattartók így biztos hátteret kaptak a minőségi alapanyagok termeléséhez, de a hozzáadott érték növelése javíthatná még az eredményességüket.

Papp Zsolt György szerint Magyarország a fenntartható gazdálkodás terén is komoly eredményekkel büszkélkedhet, hiszen 1,5 millió hektáron folyik agrár-környezetgazdálkodás vagy ökológiai termelés, ami világszinten is kiemelkedő. A további fejlődésben segíthet az agrárdigitalizáció, amely egyszerre termeti meg a környezettudatos és hatékony gazdálkodás, valamint az élelmezésbiztonság alapjait – olvasható a közleményben.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #állattenyésztés | #mezőgazdaság | #NAK |