Ballont az égbe, tudományt a térbe!

szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.09.28. 09:57

Nem is a Mobilis lenne, ha a tudományos központ ne csatlakozott volna a Kutatók Éjszakája sorozathoz. Látványos és lehengerlő programokkal készültek a létesítményben, mely már a nyitáskor zsúfolásig megtelt élettel, sokan szerettek volna kalandozni az űrben, az idei tematika ugyanis éppen az űrutazás- és kutatás, valamint a csillagászat volt.

Valamivel 18 óra előtt tárult ki az univerzum kapuja, a mindig sok kalandot kínáló komplexumban kígyóztak a sorok a jegypénztár előtt. Az ingyenes rendezvényre itt vehették át karszalagjaikat a látogatók, de bizony az is gyorsan kiderült, hogy villámgyorsan beteltek a férőhelyek a különböző programelemekre.

Az országos kampányhoz minden évben örömmel csatlakozik a természettudományok, valamint a digitális technológiák világát prezentáló létesítmény. „A koncepciónk minden évben az, hogy valamilyen nagyon érdekes, izgalmas tudományterületet mutassunk be közérthetően, észszerű módon az érdeklődőknek. Idén minden az űrről szólt, ami azért is különleges, mert kicsiket, nagyokat, felnőtteket egyaránt vonz ez a téma. Ráadásul nagyon sok természettudományos kérdést, kutatást hozzákapcsolhatunk a foglalkozásaink által” – árulta el kérdésünkre Keszthelyi Bernadett.

A Mobilis ügyvezetője úgy véli, hogy generációkon átível a kozmosz felfedezése, gyerekkorában egy kicsit mindenki űrhajós szeretne lenni, az iskolában aztán tanulhatunk a világmindenségről, de ha a hétköznapokban kitekintünk az égre is megfogalmazunk kérdéseket.

Az (Űr)Kutatók Éjszakájára kísérleti bemutatókkal, szakmai előadásokkal, LEGO-programozással is készültek a szakemberek a családoknak, így a kalandorok a többi között megtudhatták mit és hogyan esznek az űrhajósok, milyenek a rakétameghajtások, de a szabadulószobában is teljesíthettek a tudorok.

Molnár Milán szíve-lelke a Mobilis csapatának, oktatóként rengeteg érdekes programot prezentál a vendégeknek. „Biztosan elfogult vagyok, de amióta ismeretterjesztéssel foglalkozom azóta mindig az év csúcspontja a Kutatók Éjszakája. Ha kicsit racionálisabban nézzük, akkor nyilván az általános ismeretterjesztés a kulcskérdés, de magát a sorozatot, ezt a kampányt, a tudományos és műszaki pályaorientáció miatt hozták létre. Vagyis cél az is, hogy a kutatásokat, a felfedezéseket közelebb hozzuk a nagyközönséghez, elsősorban a fiatalokhoz, hogy karrierlehetőséget lássanak ebben a pályában” – emelte ki a szakember.

Milán a pénteki találkozón az egyik legizgalmasabb eseményre invitálta a Mobilisba érkezőket, a tetőteraszon egy hatalmas, meteorológiai ballont engedtek a magasba.

De mielőtt felszállt volna 20 kilométeres távolságba, a sztratoszférába a héliummal telített léggömb, egy kis csomagba az üzeneteiket is elhelyezhették a látogatók.

A ballon helyzetét kivetítőn tudták követni a felfedezők, és mint kiderült várhatóan Kassán landolt a lufi, de az is lehet, hogy még száll a magasban, és viszi a győriek üzenetét, a Mobilis jó hírét…

Kapcsolódó témák: #Kutatók Éjszakája | #Mobilis | #űrutazás |