C’est la vie!

Mireider Máté Fotó: Marcali Gábor
2024.09.28. 13:15

Véget ér egy önkormányzati ciklus október elsején – ekkor lép életbe azoknak a képviselőknek, polgármestereknek a mandátuma, akiket még június 9-én választott az ország. Győrben eggyel kevesebb képviselőre voksolhattunk, a város lakossága a KSH mérései szerint ugyanis 120 ezer alá csökkent – ez a hivatalos szám, a valóság a különféle szakmai becslések szerint is ennél 30-35 ezerrel több.

Érdekes helyzet alakul ki az új közgyűlésben is – a győriek ugyanis arra szavaztak, hogy a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület–LMP–Zöldek–Momentum jelöltje, Pintér Bence legyen a polgármester, mellette listáról további három képviselője kerülhetett be, 14 kerületben pedig a Fidesz–KDNP képviselői nyertek. Bár politikailag izgalmas időszakot hoz a következő ciklus, mégis a régire emlékeznék vissza most. Izgalmasan indultak újra ugyanis a testületi ülések még 2021 júniusában, a Covid-járvány valamelyik (ki emlékszik már…) hulláma után. Akkor fellélegzés volt, majd megint jött a maszkos időszak, aztán az orosz–ukrán konfliktus nyomán kirobbanó energiaválság adott sok munkát a képviselőknek.

Heves szócsaták alakultak ki a városháza dísztermében, néhol az eltérő vélemények, néhol a nem „passzoló” számok miatt – de talán jobb is megbeszélni azokat a helyzeteket, amikor egy képviselő 20 milliónak nézi a 2 milliós összegeket. Szinte minden közgyűlésen ott voltam az elmúlt 3,5 évben. Június 9-e nem csak a polgármester-váltás miatt hozott érdekességet, sok megszokott név búcsúja dőlt el aznap. Az országos politika érdekes lenyomata, hogy sem az MSZP, sem a rendkívül furcsa, már-már perverz házasságnak tűnő DK–Jobbik nem ad képviselőt már Győrben – egy korszak lezárása ez, hiszen az elmúlt évtized ellenzéki politikájának megszokott nevei voltak.

Pár hete azonban egy újságcikk miatt futtattam végig az agyamban a közgyűlési emlékeket. Pollreisz Balázs, az MSZP képviselője nyilatkozott úgy, hogy soha nem idéztünk tőle a közgyűlési anyagokban, ezért már rendre bemutatkozott a Győr+ Média munkatársainak a közgyűléseken. A magam és kollégáim nevében biztosan állíthatom: egyik sem történt meg. Idéztünk is a képviselőtől – hiszen valóban, a padsorokból ő szólalt fel legtöbbször –, és egyetlenegyszer sem mutatkozott be nekünk. Ez utóbbit tudjuk még pótolni, az előbbit már valószínűleg nem – mi ott leszünk az összes közgyűlésen ezután is.

Kapcsolódó témák: #Győr | #jegyzet |