A statisztikatudomány legnagyobb hazai elismerését vehette át a SZE professzora

Győr+
2024.09.29. 09:05

Kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként nemrég a statisztikatudomány legrangosabb kitüntetését, a Fényes Elek-díjat ítélték oda dr. Dusek Tamásnak, a győri Széchenyi István Egyetem Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskolája vezetőjének.

A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar professzora közel harminc éve végez kutatásokat, és ma is oktatóként segíti a Statisztika, Pénzügy és Kontrolling Tanszék munkáját.

Prof. dr. Dusek Tamás már tízéves korában előszeretettel forgatta a statisztikai zsebkönyveket. A tudományterület iránti szenvedélye azóta is tart, és mára a szakma egyik legelismertebb tudósának számít hazánkban. A Széchenyi István Egyetem Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájának vezetője, emellett oktat és rengeteget kutat, hiszen kíváncsisága az új dolgok iránt továbbra is töretlen. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) köztestületének tagja, a Gazdaság- és Jogtudományok Osztály Regionális Tudományok Bizottságának alelnöke, MTA közgyűlési képviselő.

Szakterületemen mindig igyekeztem aktív részese lenni a legfontosabb fórumoknak, így például szerkesztőbizottsági tagja vagyok a Területi Statisztika folyóiratnak és a Regional Statistics angol nyelvű lapnak, de a Statisztikai Szemle, illetve a Hungarian Statistical Review kiadványok főszerkesztőjeként is tevékenykedem” – részletezte prof. dr. Dusek Tamás. Hozzátette: a Magyar Statisztikai Társaság munkáját választmányi tagként és szakosztályi elnökként segíti, mindezek mellett pedig előszeretettel vesz részt akár társterületeket is érintő konferenciákon.

Prof. dr. Dusek Tamás  jelenleg is egy nagyobb lélegzetvételű publikáción dolgozik, amely „A közgazdaságtan metaelmélet-története” címen gazdaságelméleti és tudománytörténeti témákat boncolgat, megjelenését az Országos Tudományos Kutatási Alap támogatja. Legutóbbi írása a Statisztikai Szemlében közölt „A mérés és méréselmélet néhány alapkérdése” című tanulmány. „Ez az elmúlt huszonöt év általános statisztikai kutatásainak eredményeit összegzi, a mérés eltérő felfogásait, a mérés fogalmának és tartalmának történeti átalakulását vizsgálja a kezdetektől napjainkig, valamint foglalkozik a mérési skálák elméletével is” – vázolta fel. A Fényes Elek-díjas professzor úgy véli, a sikeres kutatáshoz, publikáláshoz sok olvasás, értékes beszélgetések, elmélyült gondolkodás, valamint megfelelő mennyiségű rászánt idő kell, és hálás azért, hogy az egyetem támogatást nyújt ehhez.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #Győr | #Oktatás | #Széchenyi István Egyetem |