Megtörtént az átadás-átvétel, közel 30 milliárd forint van a város számláin

Mireider Máté Fotó: Marcali Gábor
2024.10.02. 14:26

A június 9-ei szavazás után október 1-én életbe lépett az újonnan megválasztott képviselők és polgármesterek mandátuma országszerte. Győrben október 2-án tartották a hivatalos átadás-átvételi procedúrát, amely során kiderült: a várost közel 30 milliárd forintos „pluszban” adta át a leköszönő polgármester Pintér Bencének.

Az átadás-átvételre a városházán került sor, és bár az esemény nem volt sajtónyilvános, utána mind a hivatalba lépett polgármester, Pintér Bence, mind a leköszönő városvezető, dr. Dézsi Csaba András elmondta: nem volt probléma a folyamat során.

„Minden rendben zajlott” – mondta a Győr+ Médiának Pintér Bence, akit június 9-én választottak meg a győriek polgármesternek a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület, az MSZP, az LMP, és a Momentum jelöltjeként, hivatalát pedig október elsején foglalta el. „Most átvettük az iratanyagokat, amelyeket elkezdtünk átvizsgálni, ebben a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület tagjai és önkéntesei vesznek részt. Először formailag, aztán tartalmilag is átvizsgáljuk a kapott anyagokat” – részletezte Pintér Bence.

A polgármester kiemelte: jól érzi magát,  készen áll a feladatra, és már munkába is álltak. „Az első lépés az átláthatóság megteremtése a városházán, az intézményeknél, és a városi cégeknél. A város működését egy jobb irányba szeretném terelni” – tekintett előre a polgármester, aki további feladatokat is megfogalmazott. „A közbiztonságot is szeretnénk rendbetenni, elsősorban a belvárosban, kifejezetten a Baross utca-vasútállomás-vidéki pályaudvarral szeretnénk foglalkozni első körben. Nekilátunk annak, hogy megnézzük, a színházat hogyan tudjuk felújítani, ezen felül a bérlakás-rendszert szeretnénk áttekinteni, hogy mink van, azt hogyan használjuk jelenleg, és közben kidolgozni azt, hogyan szeretnénk használni a továbbiakban” – részletezte Pintér Bence az első időszak feladatait. „Az óvodarendszer egy olyan téma még, ami komoly probléma. Óvónő-hiány van a városban és az országban, ennek a megoldását is elkezdjük. Fizetésemelésről beszéltünk a kampányban, ennek már vizsgáljuk a lehetőségét, ahogy az óvónői-életpályamodellnek is” – mondta Pintér Bence, aki Győrszentiván kapcsán azt is elmondta: a talajvíz-monitoring és a légszennyezettség mérés a meglévő és a tervezett ipari létesítmények miatt fontos, így ennek a rendszernek a létrehozását is támogatni fogják.

Flottul ment! – kezdte dr. Dézsi Csaba András a Győr+ Médiának. Az átadás-átvétel az egy adminisztratív dolog, amikor egy jegyzőkönyvet írunk alá arról, hogy mennyi a pénzállomány jelenleg a város bankszámláin, milyen tartozások, tervek, beruházások, kötelezettségek vannak, hogyan állunk a testvérvárosi kapcsolatokkal – sorolta a leköszönő polgármester.

„A számok beszédesek. 29 milliárd 257 millió forint van jelenleg a város bankszámláin, ebből 22 milliárd le is van kötve, és nincs 60 napon túli tartozása Győrnek – emelte ki dr. Dézsi Csaba András, aki azt is elmondta: 297 millió forint hitele van a városnak a Szalai utcai bölcsőde építése kapcsán, és van csaknem 400 millió forint kintlevőség is, ami még behajtásra szorul. Ilyen stabil állapotban még nem vette át polgármester a várost a rendszerváltás óta – zárta dr. Dézsi Csaba András, aki elárulta: a jövőben Nádorváros képviselőjeként fog dolgozni, ahogy tette azt az elmúlt 30 évben is, valamint folytatja az egyetemi tanítói munkát professzorként és dékánhelyettesként, de új feladatot is kapott: az egészségügyi és orvosi képzés új útjait, folyamatait is keresi és fejleszti majd.

Az alakuló közgyűlés időpontja, ahol többek között az alpolgármester személye is szavazásra kerül, még nem dőlt el, de várhatóan a jövő héten megtörténik ennek kijelölése.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka