Megalakult a Fidesz-KDNP frakciója

Mireider Máté Fotó: MekliZ Fotó
2024.10.03. 11:09

Sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP győri frakciója. Együttműködésre készülnek az új közgyűlésben az ellenzéki polgármesterrel. A várost közel 30 milliárd forintos pénzeszközökkel adta át a leköszönő polgármester, így Győr anyagi helyzete biztosított.

Győrben 21 képviselőből és a polgármesterből áll a közgyűlés, a képviselőtestület 15 egyéni területi képviselőből és 6 listás képviselőből áll. Október 3-án, csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-KDNP győri frakciója, amely 14 képviselőből áll. A frakció vezetésével dr. Fekete Dávidot bízták meg, őt helyettesként dr. Laczkovits-Takács Tímea és Boncsarovszky Péter fogják segíteni, míg a frakció szóvivői Antal Imre és Borsi Róbert lesznek – hangzott el a sajtótájékoztatón.

(b-j) Boncsarovszky Péter, dr. Laczkovits-Takács Tímea, Borsi Róbert, Antal Imre, és dr. Fekete Dávid

„Egyhangú döntés született, ez pedig azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP frakciója Győrben egységes, és egy irányba szeretnék képviselni a győriek érdekeit” – kezdte dr. Fekete Dávid. „Érdemes hangsúlyozni, hogy a választást a Fidesz-KDNP megnyerte, hiszen 15 egyéni kerületből 14 esetében a mi jelöltjeink szereztek mandátumot. Ugyan kis különbséggel, de a polgármester-választáson a baloldali jelölt nyert. Az üzenetünk, hogy tiszteletben tartjuk a választás eredményét, ezt a formációt, hogy egy közel kétharmados többségben lévő Fidesz-KDNP frakció vesz részt a döntéshozatalban egy baloldali polgármesterrel együtt, mindenkinek tiszteletben kell tartania” – hangsúlyozta dr. Fekete Dávid, aki azt is kiemelte: a Fidesz-KDNP 18 éve jól működik Győrben, és egy élhető, prosperáló várost épít. „Egy olyan Győrt építünk, ahol jó élni, jó szépkorúnak lenni, jó gyermeket nevelni, jó tanulni, és a következő időszakban ez még inkább így lesz” – húzta alá a frakcióvezető.

Dr. Fekete Dávid azt is elmondta: elhangzott az a polgármester oldaláról, hogy a Fidesz ellopja a várost. „Jelentem, hogy a leköszönő Fideszes polgármester közel 30 milliárd forinttal adta át a kasszát az új polgármesternek, ez a számadat önmagáért beszél” – szögezte le a frakcióvezető.

„Az előttünk álló időszakkal kapcsolatban még azt szeretném megjegyezni, hogy az új SZMSZ világos és egyértelmű döntéshozatali mechanizmusokat ír le. Eszerint a közgyűlés és a bizottságok azok a legfőbb döntéshozók, akik természetesen a polgármesterrel kiegészülve a város fontos döntéseit meghozzák. Az önkormányzattal kapcsolatos, az önkormányzatokról szóló jogszabályok egyértelműen és világosan fogalmaznak, hogy mi a közgyűlés hatásköre és mi a polgármester hatásköre. Mi ennek szellemében alakítottuk ki az új SZMSZ-t. A korábbiakhoz képest kevesebb bizottságot hoztunk létre, hiszen hét bizottság működött az előző időszakban, ezt háromra redukáltuk. Ezzel még hatékonyabbá tud válni a döntéshozatal, kevesebb lesz a hivatali bürokrácia is ezzel kapcsolatban. Még valamit nagyon fontos tisztáznunk: a közgyűlés tagjainak, az önkormányzati képviselőknek sokkal nagyobb és jelentősebb munkavégzést kell vállalniuk, mint az elmúlt időszakban, hiszen ez az új döntéshozatali rend ez gyakrabban ülésező közgyűléseket, gyakrabban ülésező bizottságokat feltételez” – jelezte dr. Fekete Dávid.

Antal Imre, a frakció szóvivője hozzátette: mindenkivel együtt kívánnak dolgozni, együtt kívánnak működni, azonban már látnak bizonyos nehézségeket, amik ezt akadályozhatják. Antal Imre azt is kiemelte: a bizottságokban végzett munka az egyszemélyi döntések helyett lesz, és a bizottságokban a polgármester delegáltjai is részt vehetnek majd.

Kapcsolódó témák: #fidesz-kdnp | #közgyűlés | #politika |