A jövő városa, a zöld Győr! Elindult a Klíma Expo!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.10.03. 14:00

Már csütörtök délelőtt kiállítókkal telt meg az Olimpiai Sportpark csarnoka, ahol kezdetét vette a IV. Győri Klíma Expo. A működésükbe a zöld gondolkodást, a környezettudatos szemléletet, a fenntarthatóságot beépítő és képviselő vállalatok, illetve a szolgáltató társaságok standjaiknál várják az elkövetkező napokban az érdeklődőket. A nyitónapon a jövőbemutató esemény társszervezői köszöntötték a megjelenteket, izgalmas előadásokkal, kiállításokkal startolt a zöld fesztivál.

Zöldbe öltözött városunk egyik kedvelt sport komplexuma, október 3-a és 5-e között ismét az OSP szolgál otthonául a környezettudatos kavalkádnak.

A IV. Győri Klíma Expo megnyitójának kezdetén Simon Róbert Balázs köszöntötte az első látogatókat. „Pontosan emlékszem arra, amikor több mint három évvel ezelőtt dr. Szálasy László a Környezetvédelmi Bizottság akkori elnöke megkeresett a kiváló ötlettel, hogy elindul a Klíma Expo, és ehhez keresnek támogatókat. Akkor örömmel vállaltam a fővédnökséget, és jól látható, hogy évek múltán milyen sikereket ért el a rendezvény” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A téma kapcsán néhány érdekes információt is megosztott a közönséggel. Mint mondta a világ lakosságának 55%-a városokban él, ez a szám 2030-ra meghaladhatja a 60%-ot, így, az ezeken a településeken élők sokat tehetnek majd azért, hogy Földünk élhető legyen, és a fenntarthatóság még nagyobb fókuszba kerüljön. „A fenntarthatóság jelentése, hogy megőrizzük azt, amit a szüleinktől kaptunk, és ahogy csak lehet, javítsunk a lehetőségeinken. Az európai unió tagállamai azt vállalták, hogy 2050-re zéró kibocsátás lesz, ami nagy vállalás, ebben lesz kiemelkedő szerepük a városoknak. Ha egy fontos lépést kiemelhetnék még, az nem más, mint az italcsomagolások visszaváltása. A szemléletformálás eredményeként ugyanis napi szinten már 6 millió dobozt, műanyag palackot váltanak vissza hazánkban. Azt kívánom, hogy új ismeretekkel és kapcsolatokkal gazdagodjanak, továbbá fontos, hogy teret kap az eseményen az állatvédelem és a Zöld Futás is” – zárta Simon Róbert Balázs.

Hargitai István az esemény ötletgazdája vette át a szót, köszöntőjében felidézte a kezdeteket, mikor is 2021 tavaszán dr. Szálasy László felkérésére szakmai tartalommal szerették volna megtölteni, az akkor még Klímanap névre keresztelt eseményt. S bár akkor, főleg a covid okán sok nehézséggel kellett szembenézniük, egy nagyszerű rendezvényt sikerült a városba álmodniuk.

„Klasszikus vásárexpo mintájára terveztük meg, a koncepció az volt, hogy minél érthetőbb módon adjuk át a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal kapcsolatos hasznos információkat, vagyis utcaszintre hozzuk az ökotudatos gondolkodást” – fogalmazott Hargitai István. Egyúttal megköszönte a támogatók és mindazok munkáját, akik nagy szerepet vállalnak abban, hogy évről-évre sikeres legyen az expo. „Az idei rendezvény is egy megálló annak érdekében, hogy Győr hazánk legzöldebb városává váljon” – tette hozzá Hargitai István.

Herman Etelka, Győr város önkormányzatának környezetvédelmi osztályvezetője ugyancsak a köszönet hangján szólt. Külön kiemelte az Alcufer Kft. és a Büchl Hungaria támogatását, majd úgy zárta: „Ez a rendezvény egy igazi összefogás eredménye!”

Az önkormányzat mellett a Széchenyi István Egyetem, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Arrabona EGTC együttműködésének hála valósulhatott meg a IV. Győri Klíma Expo.

„Az Arrabona EGTC szeretett volna minél szélesebb körben kitekintést nyújtani. Sok feladatot vállaltunk, természetesen a legnagyobb örömmel tettük mindezt. Így például 500 felvidéki számára könnyítettük meg azt, hogy felkeresse a sorozatot, de szerepünk volt abban is, hogy nemzetközi szintűvé váljon az esemény. Erre a rendezvényre készítettük el első játékunkat, az attrakciókat felvonultató Bingót is” – emelt ki néhány részletet tevékenységükből Németh Tamás Zoltán, igazgató, aki ígéretet tett arra is, hogy a következő két évben is fontos projektek prezentálásával érkeznek a győri, zöld vásárra.

Tompa Krisztián, a kamara titkára élményein keresztül idézte fel, milyen szinten jelenik meg saját, és az általa képviselt intézmény életében a fenntarthatóság a mindennapokban. „A covid óta napi munkák része lett a fenntarthatóság, mi is egy zöld kamara vagyunk, kiemelten foglalkozunk ezzel a témával. Tettük ezt cselekedet szintjén is, például korszerűsítettük, energia-hatékonyabbá tettük az épületünket, de a többi között zöld munkacsoportot indítottunk. És ennek még nincs vége, a következőkben energiamenedzsment és ESG témában is munkacsoportokat indítunk. Azt szeretném, hogy életünk minden területét áthassa a fenntarthatóság” – mutatott rá a titkár.

Végezetül Pintér Bence köszöntötte a megjelenteket, a polgármester hivatalba lépése óta először szólt a nagyközönséghez, a városvezető nyitotta meg a rendezvényt. Pintér Bence úgy véli, nem lehetetlen az, hogy egy iparváros zöld és környezettudatos legyen, ezzel kapcsolatban néhány jelentős, a természeti értékeket őrző, környezetvédelmi fejlesztési tervet is ismertetett.

„Fenntartható fejlődési modellt szeretnénk megvalósítani, célunk, hogy a következőkben akár Európa zöld fővárosa címre is nevezhessen Győr. Ennek érdekében időben el kell kezdeni a szennyező területek felkutatását, de a légszennyezettség monitorozása is prioritás. Kiemelt és fontos célunk, az egy főre jutó zöldfelületek növelése, egy átfogó fásítási program segítségével. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a távfűtés minél nagyobb százalékát geotermikus energiával tudjuk megvalósítani, illetve, hogy újraindulhasson a panelépületek szigetelésének programja is” – sorolta Pintér Bence.

A polgármester hozzáfűzte, hogy az ipar átstrukturálása is a tervek között szerepel, mint mondta, az egyetem bevonásával tudásközpontú vállalatokat szeretnének megszólítani.

„Fontosnak tartjuk, hogy a városban letelepedő vállalatok az unión belülről érkezzenek, de jelentős, hogy a már meglévő győri cégeket és az újonnan induló városi vállalatokat támogassuk, és ezek a társaságok a nemzetközi piacra is kiléphessenek” – hangsúlyozta a város első embere.

Az ünnepi megnyitóval egy időben elindultak a programok is, fiatalok és idősebbek vették birtokba az OSP-t, minden generáció érdeklődő kíváncsisággal kereste fel a standokat már csütörtökön délelőtt is. Az expo további programjairól természetesen tudósít a Győr+ Média.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Az expo előadásai élőben is követhetők, és visszanézhetők. Katt ide.