A Könnyező Szűzanya-kegykép másolata Írországban

Szöveg és fotó: Kiss Tamás/Győri Egyházmegye Sajtóiroda
2024.10.03. 15:51

Veres András püspök hivatalos látogatást tett Írországban szeptember 19-22. között Michael Duignan clonferti és galwayi püspök meghívására. A győri főpásztor elvitte a Könnyező Szűzanya-kegykép hiteles másolatát a Kegykép házába. A festményt az ottani székesegyházban helyezték el, hogy az ír hívek is ápolhassák az 1697. március 17-én, Szent Patrik napján Győrben vérrel könnyezett Szűzanya tiszteletét. Veres Andrást elkísérte útjára Németh Gábor atya, az MKPK irodaigazgatója és Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár részlegvezetője.

2023 márciusában ír egyházi delegáció érkezett Győrbe, hogy részt vegyen a Könnyező Szűzanya búcsúján és a kapcsolódó kulturális eseményeken. A küldöttség vezetője Michael Duignan, a kegyképet Győrbe hozó ír püspök, Walter Lynch hivatali utódja volt. A győri látogatás során annak ír részről felmerült az igénye, hogy a kegyképről művészi másolat készüljön, illetve a győri rendezvény keretében megnyitott kiállítást és az ott levetített dokumentumfilmet bemutassák az ír közönségnek is. Erre most kerülhetett sor. A kegykép-másolat elkészítése a Győri Püspökség jóvoltából, a rendezvények írországi bemutatása a dublini Magyar Nagykövetség támogatásával valósulhatott meg. 

A magyar küldöttséget Bánhegyi Gergely nagykövet fogadta a reptéren és kísérte a követségre, amely dísztermében nyílt meg a győri Könnyező Szűzanya-kegykép történetét bemutató kiállítás. Veres András megnyitó beszédében rámutatott a két nép történelmi párhuzamaira:

„Ahogy a Katolikus Egyház Írországban is megvívta a maga küzdelmeit, mi is Magyarországon sok próbatétellel nézünk szembe a történelem folyamán. Előbb az iszlám, majd a fasizmus és a kommunizmus, ma pedig a szélsőséges liberalizmus ideológiájával szemben kell küzdenünk a hit megőrzése érdekében.”

Másnap Loughreaba, a Clonferti Egyházmegye központjába látogatott a küldöttség. A székesegyházban nyílt meg a Walter Lynch püspök életét bemutató fotókiállítás. Szabó Béla fotóművész képén keresztül a közönség megismerhette az ír főpásztor küzdelmeit a katolikus hit védelme érdekében, száműzetésének történetét és otthonra találását Győrben. A rendezvény után ünnepi szentmisét mutattak be, prédikációjában a győri megyéspüspök kiemelte:

A Szűzanya véres könnyei is kétségtelenül arra a mély fájdalomra utalnak, amely eltöltötte az Ő anyai szívét gyermekeinek, az üldözésben szenvedőknek kínjai láttán. Égi Édesanyánk így fejezte ki az üldözött ír katolikusok iránti együttérző szeretetet.”

A szombati napon a galwayi székesegyházban ünnepi keretek között adta át Veres András püspök úr az Ír Madonként is ismert kegykép művészi másolatát, amelyet Heitler András művészúr készített. Michael Duignan püspök meghatottan fogadta az ajándékot, amelyen a Szűzanya és a gyermek Jézus bronzkorona nélkül látható. Ezek az ötvösdíszek csak később, a győri kultusz kibontakozását követően kerültek az eredeti képre. Az ír főpásztor kiemelte:

A menekülő Walter Lynchet az akkori győri püspök, Püsky János fogadta be, otthont és megélhetést biztosítva számára. A kép később a Győri Székesegyházba került, és ott Szent Patrik napján vérrel könnyezett. Nagy öröm öröm és minden írnek, hogy a Szűzanya-kép most, vissza visszatért egykori hazájába. Itt helyezzük el a székesegyházban, hogy a hívek ma is hozzá fordulhassanak imáikban, s meghallgatásra találjanak.

Az átadás után egy közelben fekvő, a cromwelli üldöztetések alatt elpusztult ferences kolostor romjainál mutattak be ünnepi szentmisét. A napot a Kegykép tiszteletéről szóló dokumentumfilm vetítése zárta.

Másnap Dublinba utazott a magyar delegáció, hogy részt vegyen a rendezvényeket záró ünnepi szentmisén. A liturgiának a győri kegykép tiszteletére felszentelt „Szomorúak Vigasztalója” titulusú templom adott otthont. A szentmise főcelebransa Luis Mariano Montemayor pápai nuncius volt, a szentbeszédet pedig Paul Dempsey dublini segédpüspök mondta.

A közös találkozón a főpásztorok hangsúlyozták: a két népet összeköti a Szűzanya-tisztelet, az ápoláshoz nagyban ajánljuk a mostani látogatást, az ünnepi liturgiák és kulturális események rendezvényét. Külön öröm, hogy ez a pár nap világi és egyházi összefogással valósulhatott meg.

Kapcsolódó témák: #egyház | #Írország | #Könnyező Szűzanya |