Ennyi farkas és majom még sosem volt színpadon! Győrbe jön A dzsungel könyve!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor
2024.10.03. 16:47

Lassan 30 éve fut hatalmas sikerrel a Pesti Színházban A dzsungel könyve, mely történetében először elhagyja a teátrum falait, és vendégjátékával Győrben debütál. Január 4-én az Audi Arénában minden eddiginél grandiózusabb formában láthatja a közönség Hegedűs D. Géza musicaljét. A rendező, a darab egyik fantasztikus zeneszerzőjével Geszti Péterrel látogatott csütörtökön városunkba, a művészek stílusosan a Xantus János Állatkertben beszéltek az eddig több mint 1400 előadást megélt produkcióról, és arról, mire számíthat a színházszerető publikum 2025 évindító, gigászi attrakcióján.

Rudyard Kipling 1894-ben kiadott novellagyűjteményét olvasta annak idején, ma már felnőtt gyermekeinek a Kossuth- és Jászai-díjas, idén a Nemzet Színésze címmel is kitüntetett Hegedűs D. Géza, amikor felmerült benne egy lehetséges musical megvalósításának ötlete.

„Éreztem, hogy milyen sűrűvé válik a szoba atmoszférája, és azt, hogy a gyerekek mellett rám is mennyire mélyen visszahat és kíváncsivá tesz a történet. Jött a gondolat: miért ne állíthatnánk színpadra? Az akkori igazgatómat Marton Lászlót megkerestem az ötletemmel, ő biztatott, hogy csináljuk meg. Radnóti Zsuzsa dramaturgunk javaslatára kapcsolatba léptem Békés Pállal, aki kiváló színházi adaptációs gyakorlattal rendelkezett, így elkészítette az első verzióját a szövegkönyvnek. Majd Dés László zeneszerzőhöz vezetett az utam, ő szerencsére egyből igent mondott, de úgy gondolta a dalok szövegét Geszti Péternek kellene megírnia. Végül Péter a zenéi mellett, lehengerlő tehetségével kreatív és szellemes ötleteket is adott, nyelvi zsenialitásának hála, humorral telítődött a mű” – idézte fel a kezdeteket a rendező.

A hazai, profi alkotóközösségnek hála a két részes zenés játék rengeteg plusz elemmel gazdagodott, ez adja a sava-borsát az 1996 januárjában bemutatott darabnak, melyet 1435 alkalommal állítottak színpadra, ilyenre még a musicalek történetében nem volt példa Magyarországon. Mindezidáig azonban csak a Pesti Színházban láthatta a közönség a minden generációt megszólító családi produkciót. „Többször csaltak már minket, de bevallom rajtam állt, s mindig nemet mondtam. Most mégis úgy gondoltam, hogy ha Magyarország egyik legcsodásabb városába meghívják a produkciót, akkor a csábításnak engedni kell, különösen azért, mert a legmodernebb körülmények között fogunk színpadra lépni. Felmértük már az aréna technikai adottságait, mindent az itteni arányokhoz igazítunk” – árulta el az előadás részleteit Hegedűs D. Géza.

„Az biztos, hogy ennyi farkas és majom még sosem volt színpadon” – reflektált az elhangzottakra Geszti Péter a csütörtöki sajtótájékoztatón. A művészt büszkeséggel tölti el, hogy közel három évtized után is töretlen érdeklődés mutatkozik a darab iránt. „Ez azt mutatja, hogy valamit nagyon eltaláltunk. Amikor csatlakoztam a kreatív csapathoz, egyszer csak úgy éreztem magam, mintha én lennék Maugli, az alkotótársaim – mint Géza is – pedig a mentoraim. Szép történet az életemben, ami szerencsére nem akar véget érni, az, hogy Győrbe jöhet egy újabb fejezete ennek a színháztörténeti sikersztorinak. Nagyon megható azt látni, hogy a gyerekek és a gyermeklelkű felnőttek estéről-estére mennyire együtt tudnak élni a művel, hol sírnak, hol nevetnek, hol boldogok, hol szomorúak éppen. De a titok talán abban van, hogy az eredeti anyagból Békés Pál olyan alkotást hozott létre, mely nagyon igaz ránk, mely nagyon ide, Magyarországra szól. Ennyi év után sem veszített az érvényességéből és az aktualitásaiból” – fogalmazott Geszti Péter. Egy érdekességet is elárult a zeneszerző, mégpedig azt, hogy egészen az 1000. előadásig nem volt Mauglinak saját szóló dala, ezzel 20 év után kiegészítették, így vált teljessé a produkció.

„Nincs olyan generáció, amelyik valamilyen formában ne őrizné A dzsungel könyve emlékét. Kipling pontosan tudta mit vet papírra, mert ugyan állatokról van szó javarészt a történetben, de ezek az élőlények mind emberi tulajdonságokkal rendelkeznek. Ráadásul egy nagy edukációs sztori, középpontban a főhőssel, Mauglival, akinek a személyes sorsán keresztül követhetjük azt az utat, amelyet mindannyian megélhetünk a felnőtté válásunk alkalmával. Rá kell ébrednünk, hogy mások vagyunk. Ez a másság, és annak a megőrzése rengeteg küzdelmet, konfliktust, szépséget és találkozást rejt magában” – zárta méltón a találkozót Hegedűs D. Géza.

Az őserdőben játszódó mese a fővárosi színfalak mögül kilépve egy kibővített nagyobb díszlettel, nagyobb színpaddal, dupla tánckarral és lenyűgöző szereposztással hódít majd az Audi Arénában, egyetlen előadás keretében, január 4-én! Maugli szerepében Reider Pétert, Akelaként Borbiczki Ferencet, Bagiraként Majsai-Nyilas Tündét, Sír Kánként Brasch Bencét, míg Baluként a kezdetek óta a szereplőgárdát erősítő Reviczky Gábort láthatja a közönség.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #A dzsungel könyve | #Audi Aréna | #előadás | #színház |