Környezettudatos nevelés: nem lehet elég korán kezdeni!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.10.04. 12:01

Napjainkban elengedhetetlen, hogy már korán, egészen kicsi korban arra sarkalljuk gyermekeinket, hogy óvják környezetüket, lássák, miként hat a természetre az életmódunk, és megmutassuk mi mindent tehetünk azért, hogy élhetőbb világot teremtsünk bolygónkon. A IV. Győri Klíma Expo minden generációt megszólít, érthető módon, nemegyszer játékos formában, hasznos információkkal segíti látogatóit, ezért érdemes kilátogatni már a legkisebbekkel is a rendezvényre, ahol akár testvérvárosaink képviselőivel is találkozhatunk.

Ahogy arról már csütörtökön beszámoltunk, negyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a környezettudatos kiállítás, mely ezúttal is az Olimpiai Sportparkban hirdeti a zöld gondolkodás jelentőségét.

Már az első napon nagyon sok diák, iskolás csoport kereste fel az eseményt, ami azért is örvendetes, mert a kiállító vállalkozások, szervezetek, egyesületek és szolgáltató cégek standjainál kiderül a többi között az, milyen hatásai vannak a klímaváltozásnak az élővilágra, mit jelent a fenntartható kertészet, vagy éppen milyen víztakarékos megoldások lehetnek segítségünkre ha tudatosan tennénk a természetért, a fenntartható fejlődésért, az életért.

Gyarmathy Orsolya az önkormányzat részéről várja a látogatókat a sport komplexumba, de hivatása mellett édesanyaként is fontosnak tartja, hogy gyermekét környezettudatosan nevelje, hiszen mint mondja, ezt nem lehet elég korán kezdeni.

„Azt gondolom kötelességünk úgy átadni a bolygónkat a jövő generációjának, ahogy mi is kaptuk. A nyáron is érzékelhettük – és ezt nem lehet elbagatellizálni – hogy komoly problémák vannak, nem légből kapott lufi a klímaváltozás, a felmelegedés, ezt tapasztaljuk a saját bőrünkön is. Mindent el kell követnünk azért, hogy gátat szabjunk a problémáknak, de ehhez elengedhetetlen az, hogy bevonjuk a gyermekeinket is. Jelentős, hogy szeressék a környezetet és odafigyeljenek rá” – hangsúlyozta a nemzetközi referens.

Orsi a Győr+ Médiának elárulta, sok apró tevékenységben megmutatkozik a háztartásukban a zöld szellemiség, hisz példát kell mutatni, a fenntarthatóság alapszabályait be kell tartani. „Három hulladéktárolónk van otthon, de a kislányom a születésétől kezdve ezt látta, tudja melyik szemétnek melyik kukában a helye. Mióta az italospalackok visszaváltását bevezették már egy külön zsákot is beépítettünk a szelektív rendszerünkbe. Mellette nem használunk nylon zacskókat, készítettem ruhaszalvétákat, amit csak lehet, igyekszünk újrahasznosítani” – részletezte Gyarmathy Orsolya.

A győri önkormányzat nemzetközi referense úgy véli, az együttgondolkodás, a tapasztalatszerzés is kulcskérdés lehet, így különösen fontos, hogy a testvérvárosok megjelenésével a IV. Győri Klíma Expo is nemzetközivé vált. A partnertelepülések nagyon sok, jövőbemutató megoldással, már kipróbált lehetőségekkel érkeztek vendégségbe. „A testvérvárosok egy nyertes, európai uniós pályázatnak hála mutatkozhatnak be Győrben a nagyközönségnek. Öt település tudta elfogadni a meghívásunkat, így Csíkszereda, Dunaszerdahely, Ingolstadt, Sindelfingen és Poznań képviselői fogadják az expóra érkezőket. Nagyszerű példákat láthatunk tőlük, amiket már alkalmaznak, de természetesen mi is örömmel adjuk át tapasztalatainkat” – zárta beszélgetésünket Gyarmathy Orsolya.

A környezettudatos kiállításon pénteken, az Állatvédelmi Világnapon a kiskedvencek kapják a főszerepet, például a Xantus János Állatkert jóvoltából, de izgalmas előadások kíséretében a Kertbarátok Országos Találkozóját is ezen a napon tartják a multicsarnokban.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió