175 éve történt

Az aradi tizenhármakra emlékezünk

Földvári Gabriella Fotó: MekliZ Fotó
2024.10.04. 13:11

A Batthyányi téren álló emlékoszlopnál tartott megemlékezést október 6. tiszteletére a győri önkormányzat pénteken.

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk október 6-ára.

A győri megemlékezés szónoka dr. Tóth Péter kabinetvezető volt, aki felidézte az 1848-49-es eseményeket és így fogalmazott: „Az egyetlen, életünkben meghozott döntéseinken keresztül formálhatjuk csak a világot. A forradalom és szabadságharc hősei meghozták a maguk döntését. Az egyetlen életüket a magyar hazának ajándékozták. Nekünk, győri polgároknak egyértelmű a feladatunk: őrizni a múlt hőseinek példáját, hogy a jövő hősei megszülethessenek.

Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezich Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly és Batthyány Lajos nemzetünk kiválóságai, történetükből bármikor erőt meríthetünk, szolgálataikat pedig soha nem felejtjük el!”- hangsúlyozta a szónok.

Az ünnepségen közreműködött Molnár Ágnes, a Győri Nemzeti Színház színművésze és Mészáros Tamás színész, énekes.

Az önkormányzat, a pártok, a fegyveres testületek, a szervezetek képviselői mellett a civilek és a diákok is lerótták kegyeletüket virágaikkal, koszorúikkal a 175 évvel ezelőtt kivégzett vértanúk előtt.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta