Ez egy erdő, elfér benne a hangzavar!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2024.10.04. 18:41

Egy erdő, egy védett világ, ahol minden különc otthonra lel. Ráadásul a különleges karakterek egy költői versenyt is szerveznek a kissé abszurd névvel ellátott Négyszögletű Kerek Erdőben. Lázár Ervin legismertebb és legtöbbször kiadott mesekönyvéből született a Vaskakas Bábszínház legújabb produkciója, a Dömdödöm, mely minket is megnevettetett, de sebaj, elfért a hangzavar, hisz az ágas bogas világban bármikor, bármi megtörténhet.

Noha a darab megálmodója győri születésű, még sosem rendezett a Vaskakas Bábszínházban, mitöbb, még gyermekdarab sem fűződik nevéhez. De éppen ezért volt ennyire izgalmas kihívás Pass Andrea számára, hogy a Kossuth- és József Attila-díjas író művét színpadra vigye, bemutatva a külön kis érzelemvilággal és személyiséggel bíró, erdőlakók kalandjait.

„Mikor Kocsis Rozi megkeresett, hogy rendezzek náluk, akkor még nagyon pici volt a kisbabám és éppen hangjátékokat hallgattam. Újra elővettem az általam ismert Lázár Ervin műveket. A Dömdödömre teljesen rácsodálkoztam, hogy ez mennyire fantasztikus színházi alapanyag, így mikor az igazgató részéről jött a megtisztelő felkérés, könnyű volt a választás. Lázár Ervin viszont nem színdarabokat írt, hanem meséket, így nem volt egyszerű feladat színpadi környezetbe ültetni nagyszerű kötetét” – kezdte beszélgetésünket a rendező.

A Négyszögletű Kerek Erdőben a kitaszítottak lelnek otthonra, itt mindenki önmaga lehet, a főhősök magukra találhatnak és a szabadság érzésében lubickolhatnak úgy, hogy közben átélik az összetartozás élményét is. A Dömdödöm annyit tesz: szeretni valakit, ők pedig különbözőségeik ellenére nagyon is szeretik egymást.

„Nagy dilemma volt, hogy mennyire szőjük bele a produkcióba azt, hogy a figurák meg nem értettek, mások. Nagyon finoman jelenik csak meg. Bízom benne, hogy a szeretet viszont átjön majd, a cél az volt, hogy a gyerekek megérezzék a szeretet lényegét és súlyát. A társulattal való közös munka lenyűgöző volt, kiváló a csapat a győri, remek volt az összhang” – zárta találkozónkat Pass Andrea.

De hogy a címszereplő, Dömdödöm mellett kik is a főszereplők? Az október 6-i premieren találkozhatunk majd Mikkamakkával, Bruckner Szigfriddel, Aromoval, Szörnyeteg Lajossal, Ló Szerafinnal, Nagy Zoárddal, no meg Vacskamatival, utóbbit Vitányi-Juhász István kelti életre a teátrum Bartók termében.

„Vacskamati szeleburdi, de nagyon szerethető, kedves figura, a legnagyobb bűne és nehézsége, ami miatt elmenekült az erdőbe, hogy egyszerűen képtelen koncentrálni. Elfelejt dolgokat, mert minden érdekli, de valójában semmi, meg tud sérteni személyeket, össze tud törni dolgokat, de senkinek nem akar ártani” – mutatta be karakterét a bábművész.

Vitányi-Juhász István egyúttal elárulta, hogy kompakt próbafolyamaton vannak túl, mindössze egy hónap telt el az első próbafolyamat, és a vasárnapi bemutató között. És annál izgalmasabb időszak vár a kakasokra, ezt a darabot ugyanis garantáltan mindenki szeretni fogja, különösen mi gyereklelkű felnőttek…

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka