„Ahol nem találok jövőbe vezető utat, ott taposok egy új ösvényt”

Több mint 29 milliárd forinttal Győr bankszámláin adta át a várost dr. Dézsi az utódjának

Hajba Ferenc Fotó: Győr+
2024.10.05. 12:00

A leköszönő polgármester, dr. Dézsi Csaba András nem akar részt venni a napi politikai csatározásokban. Teret ad inkább az új Fidesz–KDNP-frakció és az új polgármester közös munkájának. A várost jelentős pénztartalékokkal adta át utódjának.

– Hogy van?
– Disznósajtot ettem, előtte meg barackjoghurtot, kezdenek összeveszni a gyomromban. Viccet félretéve, teljesen jól vagyok.

– Lelkileg is?
– Már túl vagyok az önsajnálaton.

– Hogy ítéli meg, mi volt polgármesteri ciklusának legfontosabb teljesítménye?
– Sok mindent felsorolhatnék, de ha csak egyet, akkor szerintem az Ipari Park 2. létrehozása. A rendszerváltás után a Kolozsváry polgármester által megnyitott Nemzetközi Ipari Park 1. volt az, ami a város gazdasági stabilitását megteremtette, a győri családok jelentős részének az egzisztenciáját biztosította. Nos, ez az elmúlt harminc évben teljesen betelt. Amikor polgármester lettem, azzal szembesültem, hogy senki nem gondolt arra, hogy mi lesz ezután. A megörökölt jólét elkényelmesítette azokat, akiknek ez lett volna a feladatuk. Azonnal munkába fogtunk, így most már a következő, legalább húsz évben ismét lehetőség nyílik a modern iparfejlesztésre. Az első, egy élelmezéssel foglalkozó cég már vásárolt is benne területet. Akkumulátorgyár pedig a hazug kampány ellenére még mindig nincs a láthatáron.

De az elmúlt négy és fél évből említhetném a két újonnan épített bölcsődét, a rengeteg útfelújítást, az új mentőállomás létrehozását, a buszok felének modernebbre cserélését, a több száz önkormányzati lakás átadását, és még hosszan sorolhatnám az eredményeket, de ezt már a kampányunkban megtettem, akit érdekelt, az akkor olvashatta, hallhatta. Szerintem erről kár is tovább beszélni.

– A kampányban egyik ellenfele azzal vádolta, hogy ön csődbe vitte a várost. Mit mutatnak a tények?
– Elég mocskos kampány volt, tele hazug vádakkal. Persze nem az a probléma, ha egy ellenzéki blogger képtelen dolgokkal vádaskodik, hanem az a probléma, ha ezt az emberek el is hiszik. Persze a tények makacs dolgok, mert nemhogy csődben lenne a város, hanem jelenleg több mint 29 milliárd forint van a számláinkon. Ezt megelőzően még soha ilyen anyagi stabilitással nem vehette át új polgármester Győrt. Huszonkilenc milliárd az rengeteg pénz! Nézze csak meg a dokumentumokat, amiket most a hivatalos átadás-átvétel során Pintér Bence is aláírt. Csak összehasonlításként: én csak harmadennyi összeggel kaptam meg négy és fél éve.

– A jövőben foglalkozik-e majd napi szinten a helyi politikával?
– Most úgy érzem, hogy ez nem lenne helyes a részemről, teret engedek inkább az új Fidesz–KDNP-frakció és a megválasztott új polgármester közös munkájának. Én pedig a közéletben a továbbiakban leginkább azzal foglalkozom, amivel a választók már nyolcadik alkalommal is megbíztak, a Nádorvárosban, Rabkertben és a Góré-dűlőben élő emberek érdekeinek a képviseletével.

– Kardiológiai osztályvezetői munkáját a továbbiakban is folytatni fogja a győri kórházban?
– Természetesen, ahogy eddig is tettem.

– Mivel tölti civil napjait, a megmaradó szabad idejét?
– Verával, a feleségemmel mi boldogan éltünk, mielőtt polgármester lettem, és boldogan fogunk élni ezután is. Most már ismét foglalkozhatok a cégeink ügyeivel. A már évek óta patikákban is kapható, szív- és májvédő, valamint visszerekre és aranyérre hatékonyan szedhető Dr. Dézsi tablettáink mellett újabbak fejlesztésébe is kezdek. Emellett gitározni és festegetni fogok, több időm lesz unokáimra, meg a háziállatainkra is. Ezen túl az egyetemi munkám is bővült az egészségügyi képzéssel kapcsolatos teendők összefésülésével, és a jövő fejlesztési lehetőségeinek a megtervezésével. Nem késlekedtem, elmentem tárgyalni a Széchenyi István Egyetem elnökével, Filep Bálint úrral a Semmelweis Egyetem rektorához, dr. Merkely Béla professzorhoz. Nem aggódom, mert Győr díszpolgáraként a Győr számára hasznos feladatok mindig megtalálnak. Ahol pedig nem találok jövőbe vezető utat, ott nekiállok és taposok egy új ösvényt.

Kapcsolódó témák: #fidesz-kdnp | #Győri önkormányzat | #kardiológia |