Figyeld az utat! – Jön a rendőrség újabb akciója

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2024.10.06. 13:38

Fokozott közúti ellenőrzésekre kell számítani október 7. és 13. között, ezúttal azokat a sofőröket figyelik, akik a vezetés helyett a mobiltelefonjukra koncentrálnak.

A ROADPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) akcióiba a magyar rendőrség rendszeresen bekapcsolódik, legutóbb olyan biztonsági rendszerek használatát ellenőrizték, mint a biztonsági öv, vagy épp a gyermekülés.

Ezúttal azokat a tevékenységeket figyelik, amelyek elterelik a sofőrök figyelmét: a mobiltelefon és más technikai eszközök menet közbeni használatát veszik górcső alá. A „Figyeld az utat”! kampány célja, hogy kiszűrjék azokat a járművezetőket, akik vezetés közben bármilyen elektronikai eszközt működtetnek, vagy ilyen eszközön képi vagy szöveges adatokat tekintenek meg.

A police.hu korábbi cikke szerint ugyan valamennyi uniós országban tiltják a vezetés közbeni telefonhasználatot, ennek ellenére a közlekedési balesetek jelentős hányadánál közrejátszik az, hogy a sofőr az amúgy is nagy koncentrációt igénylő vezetés közben használja a készülékét, elveszítve a kapcsolatot a külvilággal.

Az akcióval a rendőrség felhívja a figyelmet a mobilozás veszélyeire, ugyanakkor kiemelik, hogy az intézkedés célja továbbra sem a szankcionálás. Azt ajánlják, hogy a halaszthatatlan üzeneteket a gépjárművezetők csak megállást követően, esetleg az úttesről lehúzódva olvassák el, a telefonhívásokhoz pedig használjanak kihangosítót.

Kapcsolódó témák: #ellenőrzés | #Győr | #közlekedés | #Roadpol |