Istvánffy Benedek, a 18. század magyar géniusza

Farkas Mónika Fotó: Bajzát Zsuzsi
2024.10.07. 11:35

Felpörgött a menetrend, október 1-jén elstartolt a Győri Filharmonikus Zenekar izgalmas és sokszínű évada, a Korszakok.

A zene világnapi ünnepi koncertet követi a hétfő esti bemutatkozás, mely egyszerre bír zene- és várostörténeti jelentőséggel. Az október 7-i hangverseny zeneszerzőjéről, Istvánffy Benedekről árult el érdekességeket Ősz Gábor, a társulat igazgató-helyettese Juice című műsorunkban.

Mint ismert az egyházi ünnepekhez kapcsolódó szakrális, Istvánffy Benedek bérletét a győri zenekar 2016-ban indította útjára.

„A névadót magyarázni kell, még a győrieknek is, holott a várostól nem messze, Pannonhalmán született. A barokk kor legnagyobb magyar zeneszerzőjéről beszélünk, aki városunkban működött, erre minden győrinek nagyon-nagyon büszkének kell lennie” – emelte ki Ősz Gábor. A folytatásban Bajzát Zsuzsi és Nagy Roland kérdésére elmondta, rövid, mindössze 45 év jutott neki. Haláláig a győri székesegyház karnagya és orgonistája volt, egyházmegyei szolgálati idejének nagy részét ez töltötte ki, így kevés ideje maradt a komponálásra.

Fennmaradt alkotásai közül a legnagyobb szabású a hétfőn este 19 órától felhangzó Szent Dorottya mise, amit Zichy Ferenc püspök aranymiséjére komponált 1774-ben, 250 évvel ezelőtt. Ezt a csodálatos művet szólaltatja meg hétfőn este a Győri Filharmonikus Zenekar elsőrangú magyar énekművészekkel, valamint a világhírű Philharmonia Chor Wien közreműködésével Rajna Martin vezető karmester irányításával a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.