Dorotheae 250

Farkas Mónika Győri Filharmonikus Zenekar
2024.10.07. 14:33

A közönség nagy örömmel fogadta, óriási siker övezte a Győri Filharmonikus Zenekar ünnepi nyitányát október 1-jén.

A Korszakok évad első koncertjén Erkel Ferenc lendületes Hunyadi-nyitányát Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenye követte Balog József előadásában, aki most először játszott a győri társulattal, virtuóz játékával elbűvölte a nagyérdeműt.

Máris érkezik az Istvánffy Benedek hangversenybérlet első koncertje, október 7-én, hétfő 19 órakor a szakrális sorozat névadójának Szent Dorottya miséje csendül fel Rajna Martin dirigálásával. „Legyünk arra büszkék, hogy gyakorlatilag az első komolyan vehető zeneszerzőnk pont itt, a győri egyházmegyében tevékenykedett. Istvánffy Benedek a XVIII. század születte, így a bécsi klasszikusok kortársa. Művének bemutatása folytatása annak az elmúlt évadokban megkezdett szisztematikus alkotói munkának, miszerint olyan műveket, olyan repertoárt játsszunk, melynek egy mindenki által jól érzékelhető kulturális beágyazottsága van” – fogalmazott a társulat vezető karmestere a Divertimento műsorában.

Istvánffy Benedek a győri székesegyház karnagya és orgonistája volt, egyházmegyei szolgálati idejének nagy részét ez töltötte ki, így kevés ideje maradt a komponálásra. Fennmaradt alkotásai közül a legnagyobb szabású a Szent Dorottya mise, amit Zichy Ferenc püspök aranymiséjére komponált 1774-ben, 250 évvel ezelőtt. Ezt a pompás, XVIII. századi időszakot tárja elénk az Ékesség és jámborság című október 7-én, hétfőn nyíló tárlat a Győri Egyházmegyei Gyűjteményi Központ Időszaki Kiállítóterében. A barokk kor művészeti gazdagságáról szólt Székely Zoltán múzeumigazgató.

Kapcsolódó témák: #divertimento | #Győr | #Győri Filharmonikus Zenekar |