EU-elnökség – Orbán Viktor: a Balkán integrációja nélkül Európa sosem lesz teljes

MTI Fotó: MTI/Purger Tamás
2024.10.08. 16:57

A Balkán integrációja nélkül Európa sosem lesz teljes, ezért a soros magyar uniós elnökség összehívta az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozóját - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlament keddi plenáris ülése után tartott, nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor a magyar elnökség programpontjai között jelölte meg az uniós védelempolitikát és a technológiai bázis megerősítését, hozzátéve: erről is tárgyalnak november 7-én Budapesten.

A tárgyalások következő tervezett pontjaként a bővítéspolitikát említette, majd hangsúlyozta, a Balkán integrációja nélkül Európa sosem lesz teljes.

Húsz éve ígértük meg a nyugat-balkáni országoknak, hogy fel fogjuk venni őket, ideje lenne ezt beváltani – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a magyar elnökség összehívta az EU és a Nyugat-Balkán csúcstalálkozóját is.

Leszögezte, hogy a bővítésnek érdemalapúnak kell lennie, megjegyezte ugyanakkor, hogy Szerbia nélkül semmilyen bővítés nem lesz sikeres, a Nyugat-Balkán országait Szerbia nélkül nem lehet integrálni.

Hozzáfűzte, a magyar elnökség a mezőgazdaságról is beszél. Célként azt emelte ki, hogy versenyképes, válságálló és gazdabarát európai mezőgazdaságot tudjanak teremteni.

Ha a magyar elnökség pontjait megvalósítjuk, akkor jelszava is valóra válik: Make Europe Great Again (Tegyük ismét naggyá Európát) – közölte Orbán Viktor.

Kapcsolódó cikkünk:

Kapcsolódó témák: #EU-elnökség | #kormány | #Orbán Viktor |