Tartalékosok napja: ünnepi állománygyűlést tartottak a győri ezred katonái

Szerző és fotó: Havassy Anna Katalin
2024.10.08. 18:08

Állománygyűlést tartott az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred vitéz Szalontai Ferenc 19. Területvédelmi Zászlóalj, ahol a tartalékosok napja alkalmából megemlékeztek névadójukról, továbbá Dr. Horváth Zoltán ezredes, ezredparancsnok összegezte az év eddigi legfontosabb mozzanatait, és ismertette a hátralévő feladatokat.

Az ünnepélyes állománygyűlésen dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezetének elnöke mondott köszöntőt a tartalékosok napja, október 4. alkalmából. A főhadnagy kiemelte, a zászlóalj névadója, vitéz Szalontai Ferenc, a győri császári és királyi 19. gyalogezred szakaszvezetője minden jelenlegi önkéntes tartalékos katona előtt példakép lehet, az pedig, hogy a zászlóalj a nevét viselheti, külön büszkesége az ezrednek.

A szakaszvezető 1917. június 6-án – járőreivel közösen – katonához méltó hősiességgel küzdött az orosz csapatok ellen. A géppuskás osztagok feladata volt az oroszok harmadik védővonalát állandó tűz alatt tartani, amíg a rohamcsapatok meg nem közelítik azt. Ahogy megindult a géppuskatűz, az ellenséges tüzérség gránátok százaival borította be a magyarok állásait. A géppuskaosztagokkal támogatott rohamcsapatok soraiban kiemelkedő bátorsággal küzdött Szalontai Ferenc szakaszvezető. Tíz vakmerő emberből álló rohamjárőrével nyomult előre az orosz állások felé. Félelmet nem ismerő előretörése és szívós kitartása hozta meg a vitéz 19-esek fényes sikerét. Példás és hősies helytállását Arany Vitézségi Éremmel jutalmazták.

Dr. Pozsgay Péter főhadnagy kiemelte: a zászlóalj számára különleges motiváló erő, hogy vitéz Szalontai Ferenc leszármazottai közül többen is az állományt erősítik, így őrizve a hős előd emlékezetét, ápolva a család honvédségi hagyományait.

A főhadnagy hozzátette, a tartalékos katonák fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Fontosak vagyunk a Magyar Honvédségnek és Magyarországnak is! Ütőképesek pedig annyira vagyunk, amilyenre képezzük magunkat!” – lelkesítette bajtársait dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy.

Az ünnepi beszédet követően dr. Horváth Zoltán ezredes, ezredparancsnok gratulált az állománynak a tartalékos toborzás terén elért eddigi eredményekhez. A toborzás természetesen még tart, sok a feladat, és továbbra is várják a hazájukért tenni akaró tartalékosokat.

Ezután az eddig teljesített feladatokról beszélt, amelyek közül külön kiemelte a Valiant Panther nevű gyakorlatot, amelyet a magyar tartalékos katonák az Ohiói Nemzeti Gárdával közösen hajtottak végre. A gyakorlat várhatóan a jövőben is folytatódik. A cél pedig, hogy 2026-ban egy olyan felkészült önkéntes tartalékos katonákból álló alegység álljon össze, amely az Egyesült Államokban is bemutathatja tudását.

Emellett kiemelte a honvédelmi táborok népszerűségét is. Ezek lebonyolításában aktívan részt vettek a zászlóalj tartalékos katonái. Szó esett a szeptemberi árvízről is, ahol az ezred katonái ismét bizonyítottak: „mikor hívták őket, jöttek, a vízügy által megszabott feladatokat pedig kiválóan hajtották végre”.

„Természetesen a toborzást nem hagyhatjuk abba, ahogy a hazafias életre való nevelésben való munkát sem. A mennyiség mellett azonban a minőségre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, így a kiképzések is folyamatosan haladnak tovább, az újonnan csatlakozók felkészítése mellett is! Felelősségünk van a felnövekvő nemzedék felé: meg kell mutatnunk neki, hogy milyen a Magyarország békéjéért tenni akaró önkéntes tartalékos katona, milyen a bajtársiasság. Feladat van bőven, amelyekre készen állunk!” – zárta dr. Horváth Zoltán ezredes, az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred parancsnoka.

Ezután az önkéntes katonákat tájékoztatták a kiképzéssel kapcsolatos tudnivalókról, hiszen a szakfelkészítések folyamatosak a vitéz Szalontai Ferenc 19. Területvédelmi Zászlóaljnál is.

Június közepén kezdődött a Szeretem, megvédem! címmel meghirdetett országos toborzókampány. Anyagi megbecsülés is jár a területvédelmi tartalékosoknak: szerződéskötéskor 150 ezer forintot kapnak, a diákok ösztöndíjra jogosultak, aki pedig dolgozik, évente 600 ezer, azaz havi bruttó 50 ezer forint rendelkezésre állási díjat kap, a behívás idejére pedig napidíjat.

Jelentkezni személyesen az ezrednél, valamint az iranyasereg.hu oldalon is lehet.