Akik arra születtek…

Szakmai nap a pedagógus álláshelyekről

J. Kovács Andrea Fotó: SZE/Adorján András
2024.10.08. 19:20

Zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők a tanítóképző Barsi Ernő termét és a folyosókat kedden kora délután, ahol leendő pedagógusok és majdani munkáltatóik találkoztak egymással. Az „Akik arra születtek...” – Pedagógus álláshelyek 2024 című rendezvénysorozat azzal a céllal indult, hogy a leendő pedagógusokat naprakész információval lássák el szakmájuk aktualitásairól. Az eseményen megismerhették elhelyezkedési lehetőségeiket, mert a régió kilenc oktatási központja és nyolc szakképzési centruma, valamint egyházi és magániskolai fenntartók is képviseltették magukat.

A kétszázhatvan hallgatót köszöntötte dr. Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára.

„Amikor köznevelésről, oktatásról, gyerekekről, családokról, a magyar nemzetről beszélünk, akkor soha nem a mában és a holnapban gondolkodunk, hanem egy hosszú távú folyamatban. Ebben pedig nagyon számítunk azokra a szakemberekre, akik ott vannak a köznevelésben, szakképzésben és a felsőoktatásban, valamint azokra, akik még az egyetemeken tanulják ezt a szép mesterséget. A legfőbb kompetencia ma a pedagógus létben a változásokra való válaszadási készség. A gyorsan változó világra elsősorban az oktatásnak kell reagálni. A magyar kormány azt vállalta, mindent megtesz azért, hogy vonzóvá tegye a pedagógus pályát.” – mondta. Dr. Balatoni Katalin azt is hangsúlyozta, hogy bár vihart kavart a pedagógusi életpálya bevezetése, de a visszajelzések azt igazolják, hogy egy olyan hátteret sikerült vele biztosítani, ami a pedagógusok előnyére szolgál és segíti őket. A béremeléssel kapcsolatban kifejtette: Az év elején elindított történelmi mértékű béremelést jövő januárban egy újabb 20 százalékos emeléssel folytatják, s ezt a folyamatot 2030-ig szeretnék szinten tartani.

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese köszöntőjében kiemelte: a közel 250 éves győri tanítóképzésnek nemcsak a múltja, hanem a jelene is figyelemre méltó és azon dolgoznak, hogy a jövője is sikeres legyen. Ezért a képzésben nemcsak az elmúlt évszázadok szellemiségét igyekeznek átadni a fiataloknak, hanem a globális kihívásokra is próbálnak választ adni a pedagógiai-módszertani kultúra fejlesztésével.

A beszédek után motivációs előadások következtek, majd a különböző oktatási intézmények fenntartóival, képviselőivel ismerkedhettek meg a hallgatók.

Kapcsolódó témák: #állás | #pedagógusok | #szakmai nap |