Új nevelőszülőkkel bővül a Máltai Szeretetszolgálat hálózata

Győr+ Fotó. MMSZ
2024.10.09. 11:43

Új nevelőszülőkkel bővíti hálózatát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az alkalmasnak talált jelentkezők képzésen és további vizsgálatokon vesznek részt, ezt követően jövő tavasszal fogadhatnak gyermekeket.

Huszonegy érdeklődő jelentkezett a Máltai Szeretetszolgálat nemrég zárult, nevelőszülőket kereső kampányának felhívására. A környezettanulmány és pszichológiai vizsgálat után alkalmasnak talált személyek közül tizenkét budapesti és Pest vármegyei jelentkező képzése kezdődik meg a következő hetekben. A tanfolyam februárig tart, ez idő alatt a leendő nevelőszülők átesnek a kifogástalan életvitel vizsgálaton is, melyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Belügyminisztérium végez. Az új máltai nevelőszülők az engedélyezés után, legkorábban jövő áprilisban fogadhatnak be gyermekeket.

Magyarországon mintegy 24 ezer gyermek vár arra, hogy nevelőszülőkhöz kerülhessen, köztük több száz kórházban lévő csecsemő, akiket szüleik nem keresnek, de hivatalosan nem is mondtak le róluk. Számos kisgyermek olyan körülmények között élt, ahonnan – saját egészséges fejlődésük érdekében – időlegesen vagy véglegesen kiemelte őket a hatóság. Számukra a legnagyobb biztonságot, esélyt és szeretetet a nevelőszülői család tudja nyújtani, amíg saját szüleik nem rendezik körülményeiket, vagy örökbe fogadhatóvá nem válnak.

A Máltai Családok Nevelőszülői Hálózata 26 éve működik, jelenleg 105 nevelőszülői család mintegy 300 gyermeket nevel, akik között számos fogyatékossággal élő, halmozottan sérült gyermek is található.

Illusztráció: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Máltai Szeretetszolgálat szemléletmódja szerint nevelőszülőként mindazt a szeretetet, biztonságot és nyugalmat meg kell adni a rájuk bízott gyermekeknek, ami minden gyermeknek jár, függetlenül attól, hogy hová született, és hogyan indult az élete. A nevelőszülők biztonságos hátteret adnak a gyermek fejlődéséhez, de feladatuk a kapcsolattartás a szülőkkel, és annak elősegítése is, hogy gyermek később visszatérhessen a családjába, vagy örökbefogadó szülőkhöz kerülhessen.

A nevelőszülőnek jelentkező érdeklődők közül októberben a fővárosban és a környéken élők felkészítését kezdi meg a Máltai Szeretetszolgálat, tavasszal pedig a tervek szerint Borsod vármegyében indul nevelőszülői képzés. A karitatív szervezet a jogszabályban meghatározott tananyagot kiegészítve kiscsoportos beszélgetések során a bizalmi kapcsolat kialakítására helyezi a hangsúlyt. A bizalom a nevelt gyermek és a nevelőszülők, valamint a nevelőszülők és a hálózat munkatársai között hosszútávon segíti a gyerekek egészséges fejlődését, a felmerülő nehézségek megoldását.

A Máltai Családok Háza Nevelőszülői Hálózat a nevelőszülők számára folyamatos továbbképzéseket és tréningeket is tart, pszichológus, tanácsadó és gyermekvédelmi asszisztens segíti munkájukat, valamint a Szeretetszolgálat a gyermekek szükségleteinek megfelelően tárgyi adományokkal, egészségügyi szűrővizsgálatokkal, táborokkal és programokkal járul hozzá a nevelt gyerekek egészséges testi-lelki fejlődéséhez.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat