Orbán Viktor: ha megtámadnak bennünket, meg fogom védeni a hazámat

MTI Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
2024.10.09. 14:43

Európát valójában az európai baloldaltól kell megvédeni, a baloldal számára ugyanis csak akkor van demokrácia, ha a baloldal nyer, ha ugyanis a jobboldal nyer, véget ér a demokrácia - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Strasbourgban szerdán.

Orbán Viktor az EP frakcióvezetőinek, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének felszólalását követően adott válaszában azt mondta: helytelen, hogy az uniós bizottság elnöke a nézetkülönbségeket rávetíti az uniós elnökségi munkára. Politikai testületet csinál az uniós végrehajtó testületből, mely a jobboldaliakat, patriótákat és az európai hazafiakat támadja. “Ez nem helyes” – fogalmazott.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor “a leghatározottabban visszautasította” az uniós bizottsági elnök azon szavait, amelyekben párhuzamot vont a magyar 56-os szabadságharcosok és Ukrajna között. “Ez tévedés és meggyalázása a magyar szabadságharcosok emlékének. Semmi közös nincsen 56-ban meg az ukrán-orosz háborúban” – fogalmazott Orbán Viktor, majd úgy folytatta: “a magyar szabadságharcosok nevében minden fals, félrevezető történelmi analógiát visszautasítok”.

Kijelentette: el kell ismerni, hogy Ukrajna vesztésre áll. El kell ismerni, hogy az Európai Unió meggondolatlanul, téves számítások alapján és elhibázott stratégiával vágott bele az ukrajnai háborúba. “Ha győzni akarunk, a mostani vesztes stratégiát meg kell változtatni” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a háború megoldásában diplomáciai tevékenység, kommunikáció, direkt vagy indirekt kapcsolattartás szükséges. Ennek elmulasztása esetén “egyre mélyebbre megyünk a háború bugyrában” – hívta fel a figyelmet. “Azt javaslom, hogy álljanak inkább a béke mellé. Érveljünk a tűzszünet mellett, és csináljunk egy másik stratégiát, mert ezen mindannyian rajta fogunk veszíteni” – fogalmazott.

Orbán Viktor méltánytalannak nevezte Ursula von der Leyen azon vádját, hogy Magyarország embercsempészeket engedett ki börtönökből. Kijelentette: Magyarország letartóztatja az embercsempészeket, megszabadítva Európát ezzel eddig több mint kétezer embercsempésztől. “Ezért elismerés kellene, hogy kapjunk, nem pedig bírálatot” – fogalmazott.

Mafred Weber, az Európai Néppárt (EPP) uniós parlamenti frakcióvezetőjének szavaira reagálva Orbán Viktor úgy fogalmazott: sosem fogunk beletörődni abba, hogy az európai egység azt jelentse, hogy önök ránk parancsolnak, hogy fogjuk be a szánkat, ha valami nem tetszik”. Az európai egység nem azt jelenti, hogy mindenkinek be kell fognia a száját, aki nem ért egyet a többséggel, vagy az uniós bizottság elnökével – hívta fel a figyelmet.

Kijelentette: Magyarországon soha nem fordulhatna elő az, ami az Európai Parlamentben, hogy a patrióta EP-képviselőket megfosztják a nekik járó, őket megillető szakbizottsági pozícióktól. “Önök akarnak bennünket kioktatni demokráciáról? Ez egy képtelenség!” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) EP-frakció képviseletében felszólaló Valérie Hayer által elmondottakra adott válaszában Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar alkotmány mindenkinek megadja a saját életfelfogása szerinti élethez való jogot. A magyar alkotmány védi a családot, védi a gyerekeket, védi a házasságot. A magyar alkotmányban az is benne van, hogy a házaspár egy férfi és egy nő. Az is benne van, hogy az apa férfi, az anya nő. “Hiába nem tetszik ez önnek, ez így fog maradni” – jelentette ki Orbán Viktor.

A gazdasági kapcsolatokról a miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország transzparensen kereskedik, amíg számos más uniós ország Ázsián keresztül, kikerülve az uniós szankciókat, fedett módon kereskedik az oroszokkal.

Közölte: “szerettem volna elmondani, hogy baj van. Szerettem volna elmondani, hogy versenyképességi baj van, hogy migrációs baj van, hogy változtatni kell, és van néhány javaslata a magyar elnökségnek. Ezzel szemben pártpolitikai összecsapást csináltak a találkozóból. De nem fogok adós maradni Önöknek: ha megtámadnak bennünket, meg fogom védeni a hazámat” – zárta felszólalását Orbán Viktor.

Orbán Viktor EP-képviselők felszólalását követően adott válaszában mindenek előtt kijelentette: az uniós tanács magyar elnökségének programjáról folytatott vita “messze túllépett az észszerűség határain, és a tények világán”, az Európai Parlament “ócska propaganda terepévé vált”.

Hangsúlyozta, “az Önök propagandája” nem tesz lehetővé értelmes és elfogulatlan vitát a jogállamiságról vagy a korrupcióról. A kormányfő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság jogállamisági jelentése szerint Magyarország az igazságszolgáltatással kapcsolatban minden követelésnek, minden igénynek eleget tett. A magyar közbeszerzési rendszer az uniós bizottság véleménye szerint mindenben megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket Brüsszelben támasztanak. Magyarországon továbbá a demokráciával elégedettek aránya magasabb, mint a legtöbb európai uniós országban. “Talán nem véletlen, hogy a magyar választópolgárok a választásokon rendszeresen ki szoktak bennünket tüntetni a bizalmukkal” – fogalmazott.

A Magyarországot, valamint a személyét is érintő korrupciós vádakkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: “ha nem a Soros György által finanszírozott korrupciós jelentéseket olvassák, hanem mondjuk a Világbank adatait, akkor láthatnák, hogy Magyarország korrupció tekintetében állja a sarat. Egyáltalán nem lóg ki az Önök országainak sorából”.

A kormányfő abszurdnak nevezte, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén a jogállamiságról kell hozzászólást hallgatni a Budapesten elfogott antifa aktivista, Ilaria Salis zöldpárti EP-képviselő részéről, aki – mint emlékeztetett – “vasrudakkal vert békés embereket Budapest utcáin”. Abszurdnak nevezte továbbá azt is, hogy egy belga képviselő jogállamiságból oktatja ki Magyarországot, amikor – mint kiemelte – Brüsszelben egy jogállamiságról tartott konferenciát tiltottak be nemrégiben.

Az európai szocialisták képviselőjének azon kijelentésére, mely szerint Magyarország “túlságosan jó viszonyt ápol” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Orbán Viktor Dobrev Klárához, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselőjéhez fordulva azt mondta: “amikor az Ön férje még miniszterelnök volt, Putyin elnök úr ott ült az Önök konyhájában. Akkor még erre büszkék voltak, és erről szóló képekkel elárasztották a magyar médiát”.

A kormányfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar elnökségi program bemutatása magyar belpolitikai vitába torkollott, majd azt mondta: az EP-képviselők azonban egy dolgot biztosan láthattak, mégpedig azt, hogy “a magyar demokrácia köszöni szépen, jól van, vérbő és erőteljes”.

Meggyőződésének adott hangot, amely szerint “nem helyes”, ha egy magyar EP-képviselő az Európai Parlamentben a saját hazáját támadja. “Milyen ember az olyan, aki arra használja a nemzetközi fórumot, hogy a saját hazáját támadja?” – fogalmazott. Orbán Viktor szerint abszurd, hogy az Európai Néppártban (EPP) helyet foglaló egyik magyar EP-képviselő nemrégen azt mondta a magyar nyilvánosság előtt, hogy az EP-képviselőség a legnagyobb “kamuállás”, ami csak arra való, hogy az ember jól keressen.

“Kirívónak tartom, hogy valaki magyarként itt visszaélésről beszél, miközben otthon köztörvényes lopás miatti büntetőeljárás folyik ellene” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: nyilvánvalóan, csak azért vette fel az uniós parlamenti mandátumát, hogy a mentelmi joga mögé bújhasson. “Azt kell megállapítanom, hogy a baloldal számára csak akkor van demokrácia, ha a baloldal nyer, ha ugyanis a jobboldal nyer, véget ér a demokrácia” – fogalmazott Orbán Viktor, majd kiemelte: teljesen nyilvánvaló, hogy Európát valójában az európai baloldaltól kell megvédeni.

“Több tiszteletet Magyarországnak! Több tiszteletet a magyaroknak!” – zárta felszólalását a kormányfő.