Idén is varázslatos színpadi produkciókkal érkezik a 23. Győri Könyvszalon

Győr+ Grafika: Győri Könyvtár
2024.10.09. 15:53

Immár 23. alkalommal tárja szélesre kapuit a legnagyobb vidéki könyvfesztivál novemberben. A Győri Könyvszalonon kitűnően érezhetik magukat a könyvbarátok, a könyvpiac iránt érdeklődők, vagy akik szívesen találkoznak az alkotókkal, kiadókkal.

 A programok idén is több helyszínen zajlanak majd: a Győri Nemzeti Színházban négy színtéren, illetve a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében és Muzeális Gyűjteményében.

A nagyszínházi előadások sorát november 15-én 19 órakor a Dráma a Szalonban nyitja meg. A kreativitás és alkotás turbó üzemmódba kapcsol és ahogy az lenni szokott, három csapat verseng a közönség és a zsűri elismeréséért. A feladat nem egyszerű, a rendezőknek a Kisalföld napilapban megjelent szalagcímek alapján kell írni és rendezni egy darabot két nap alatt, aminek sorsáról a közel 700 fős közönség dönt. A hat fős csapatok élére külön csapatkapitányok is kinevezésre kerültek, akik extra feladatok megoldásával vagy elbukásával hozhatják előnyösebb vagy akár hátrányosabb helyzetbe csapatukat. 

November 16-án délelőtt 11 órakor a VSG Táncszínház hozza el Csipkerózsika című zenés mesejátékát, melyet elsősorban óvodásoknak és alsósoknak ajánlanak. A látványos zenés-táncos előadásban többek között feltűnik egy vicces udvari bolond, egy gonosz tündér, a gyönyörű és kedves Csipkerózsika, és természetesen a daliás herceg is. Klasszikus zenei kísérettel, táncművészek előadásában találkozhatunk a közismert karakterekkel. Egyes jelenetek a nézőtéren a közönség bevonásával interaktívan zajlanak.

Zenehidak építésével tartható fenn igazán a minőségi muzsika hangja. Ezt vallja Tóth Vera énekesnő, aki szintén november 16-án lesz a Győri Könyvszalon vendége. Törekvésében ezen az estén a 25 éves Budapest Jazz Orchestra lesz a partnere. Koncertjükön lélekmelengető, klasszikus dallamok keverednek popzenével, blues-zal, swinggel és elegáns jazz motívumokkal.

Vasárnap sem maradunk gyerekprogram nélkül, 11 órakor a nagyszínpadon zenél Farkasházi Réka és a Tintanyúl. Réka érzékeny, finoman megírt, de kis humorral és sok szeretettel átitatott meséi megszólítanak, kapukat nyitnak, gátlásokat és félelmeket oldanak, beszélgetéseket indítanak. Közösen drukkolunk a hősöknek, gondolkodunk velük és erőt merítünk belőlük – így lesznek társas játékok.

A 23. Győri Könyvszalon nagyszínpadi előadásait november 17-én Kern András estje zárja Mi van velem? címmel. Az előadásban közreműködik Hernádi Judit és Heilig Gábor. A Kossuth-díjas színművésznek negyedszázada jelent meg első lemeze, rajta az azóta legendássá vált Lövölde tér című dallal. A műsorban a közönség az újabb dalokat is hallhatja, elhangzik – többek között – a Hé, 67!, a Pincér-rock, a Moszkva, a Te majd kézen fogsz és hazavezetsz, a Semmi baj. Kern András több alkalommal énekelt Hernádi Judittal, közös lemezük is jelent meg „Kernádi” címmel. A rendkívül népszerű művésznő szólóban is és duettben is szerepel az esten. Heilig Gábor volt a zenei vezetője majd’ minden Kern lemeznek, több dalának szerzője és szövegírója is. A mostani est zenei részének ő a zenei producere, a zenekar vezetője és persze a gitározás mellett énekel is. 

A Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében idén is több produkcióval készültünk. November 15-én este 20 órától a Szirtes Edina Kvartett Bájoló akusztikus koncertjét hallhatja a közönség. Mókus a magyar könnyűzene egyik legsokoldalúbb művésze, aki énekesnőként, hegedűművészként és zeneszerzőként is népszerű. Olyan alkotóról van szó, aki kezdetektől fogva a műfaji korlátokat feszegeti. Néha simogatóan, lágyságosan álmodoztató, néha tányérdobálósan mulatós, vérpezsdítő, asztalra csapós, borzongatós, de mindvégig őszinte, szívet próbáló és szívre vigyázó.

Másnap, november 16-án Szívet szívért  címmel érkezik a győri közönséghez Herczku Ágnes és Nikola Parov nép-és világzenei koncertje. Herczku Ágnes és Nikola Parov a magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyiségei. Műsorukban Herczku Ágnes legújabb albumának dalai mellett az aranylemezes, többszörös Fonogram-díjas szerzőpáros saját szerzeményei, világzenei feldolgozásai szerepelnek.

A 23. Győri Könyvszalon utolsó elődása november 17-én egy hamisíthatatlan időutazás lesz. Frankie, a király és a kárhozott címmel Bakos-Kiss Gábor Frank Sinatra estjére várjuk a közönséget. Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező Sinatra hangján tárja elénk a felemelkedést, a bukást, a nihilt és a szerelem küzdelmének történeteit. A hagyományos életpályát követő építkezéstől eltérően, ezen az önálló esten egy személyes közelséget sugalló történetnek lehetünk részesei, ahol megvillan egy olyan mában fogant múlt, amelyről egyszerre mindent és semmit sem tudunk. A világszerte jól ismert dalok ezúttal átértelmeződnek és tapintható közelségbe hozzák magát az embert, szabadon, megkövesedett kontextusok nélkül. 

Bővebb információk a könyvszalonról, a jegyértékesítésről, és a további programokról a www.gyorikonyvtar.hu, illetve a www.konyvszalon.com oldalon olvashatók. 

Forrás: Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér

Kapcsolódó témák: #Győri Könyvszalon |