Világnapon adták a vérüket

Győr+
2024.10.10. 06:46

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára emlékezve idén is országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

Idén már huszonnegyedik alkalommal szervezte meg – az országos rendezvényhez csatlakozva – a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes véradást, melyet a társ- és együttműködő szervek körében hirdettek meg. A véradás lebonyolításában segítségre volt a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat Győri Regionális Vérellátó Központja.

A korábbi évekhez hasonlóan a vérellátó szolgálat épületébe szervezték a kétnapos rendezvényt. A felhívásra most is nagy számmal jelentkeztek az önkéntes segítők vármegyénkben. Összesen 238-an jelentek meg a két nap alatt a véradáson, ezzel több, mint hétszáz ember gyógyulását segítették elő az önkéntesek.

A katasztrófavédelem munkatársain felül többek között a vármegyei és a városi rendőrségtől, az adóhatóságtól, a Magyar Közúttól, a vízügyi igazgatóságtól, a bíróságokról és az ügyészségektől is érkeztek véradók, akik az idei rendezvényen egy sok beavatkozást megélt „A” típusú gáztömör védőruhán hagyhatták kézjegyüket. A védőruha a tűzoltók emlékszobájában őrzi az önzetlen segítők aláírását.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

Az ország minden katasztrófavédelmi igazgatóságán szerveztek véradást, sok ember gyógyulását segítve.

A rendezvény célja az összefogás mellett, hogy a véradás fontosságára felhívja a figyelmet, hiszen váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet.

Forrás: Katasztrófavédelem