03.20. Beethoven Schubert


A Győri Filharmonikus Zenekar Berkes Kálmán vezényletével, Jasminka Stančul zongoraművész közreműködésével ad koncertet március 20-án 19 órától a Richter teremben (Győr, Aradi vértanúk útja 16.). Műsoron L. van Beethoven: I. (C-dúr) zongoraverseny és F. Schubert: II. (B-dúr) szimfónia.

Hirdetés

Az 1792-ben Bécsbe érkező és ott véglegesen letelepedő Beethoven valósággal meghódította a császárváros zenét szerető közönségét addig nem hallott dinamikus, fantáziadús zongorajátékával. A káprázatos rögtönzések mellett mindazonáltal nagyszabású kompozíciók is megjelennek az életműben, közöttük az 1795-ben bemutatott C-dúr zongoraverseny (mely egyébként később keletkezett, de korábban jelent meg, mint a másodikként rangsorolt B-dúr).

A három tételes, nagyformátumú versenyműben értelemszerűen még akadnak a nagy elődökre, elsősorban Mozartra emlékeztető momentumok, de már halljuk benne a Titán zenéjének utánozhatatlan hangjait is. A művet a szerb származású, de tanulmányait Bécsben végzett kiváló zongoraművésznő, Jasminka Stančul szólaltatja meg.

A koncert második felében Schubert második, 1814/15-ben, még a tanulóévek alatt keletkezett szimfóniája csendül fel, melynek különösen második, variációs tétele, valamint fináléja ígéri a későbbi nagymestert.

további programok
2024-08-12

Könyvklub: Parti Nagy Lajos művei

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér programja.

részletek