“Nekünk magunkkal kell foglalkoznunk!”

Győr+ Fotó: MTI/Benko Vivien Cher
2024.10.11. 07:49

A héten az Európai Parlamentben több EU-s politikussal is vitába szállt a kormányfő. Erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök az unió gazdasági versenyképességről, de a migrációról is szót ejtett a Jó reggelt Magyarország! című műsorban.

Orbán Viktor elsőként úgy fogalmazott, hogy egy érdekes helyzetben találta magát a strasbourgi ülésen. “Akik összejöttek, azok vérgőzős állapotban voltak, és egy politikai pofozkodást szerettek volna, és nekünk rontottak. Mindenki megkapta a magáét, és elővettem az összes érveimet. Azt hittük, hogy az uniós képviselők intelligens emberek. A béka feneke alatt van az egész! Elég világosan kirajzolódott mi történt: az EB elnöke és az EPP elnöke bejelentették, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt” – hangsúlyozta.

Orbán szerint Brüsszel azt szeretné, hogy beszálljunk az ukrán háborúba, hogy eltöröljük a családvédelmi intézkedéseket, és beengedjük a migránsokat. De mit mondta: “ehhez nekünk is lesz egy két szavunk! Ez egy szabad ország, és a magyar emberek erről dönteni fognak. Ezzel a brüsszeli tervvel szembe fogunk szállni.”

A miniszterelnök azt javasolja, hogy jöjjön létre egy schengeni-zóna országait tömörítő testület, és ott döntsék el, hogyan alakuljon a határvédelem és a migráció kezelése. 

A kormányfő a migráció kapcsán hangsúlyozta, hogy Európában elvesztették az otthonosság érzetét az emberek, a bűncselekmények száma nő, ráadásul a bevándorlás óriási pénzügyi terhet is jelent. Orbán Viktor úgy látja egész Európa fordul, és idővel az országok beállnak egy migrációellenes álláspontba.

Gazdasági kérdésekre térve elsőként kiemelte: a fontos az, hogy Magyarországnak magával kell törődnie. “Nekünk magunkkal kell foglalkozni, függetlenül attól, hogy soros elnökök vagyunk, már megfogalmaztuk az akciótervet is. Megvan a stratégiai filozófia alapja, egy gazdasági függetlenség, ami 3-6%-os növekedést is eredményezhet. A megfizethető lakhatással kell előrelépni, és Budapesttel is készen állunk a tárgyalásra. Támogatni fogjuk a falusi lakás-és házépítést, az emberek megtakarításait is felhasználjuk. Jól haladnak a tárgyalások a szakszervezetekkel a bérekről. A célunk, hogy egymilliós átlagkereset legyen Magyarországon, és lesz munkáshitel is, ugyanakkor a KKV-k támogatása is erősödni fog a Demján Sándor Program révén” – ismertette a terveket Orbán Viktor.

A beszélgetés végén a miniszterelnök kitért arra, hogy a fogyasztásról való vita nem vezet előre, mert nem lehet megmondani az embereknek, hogy mit tegyenek a jövedelmükkel. A kormányfő elmondása szerint a gondot az okozza, hogy az európai járműipar termelése lelassult, és átalakulás zajlik. Zárásként kiemelte: “Fényesek a magyar gazdaság jövőbeli kilátásai!”