Ép testben ép lélek

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.10.12. 17:21

A mindennapi életben gyakran elfeledkezünk arról, hogy nemcsak a testünk, hanem a lelkünk is törődést igényel. A fizikai egészség nagyobb hangsúlyt kap, pedig a mentális egészségünk legalább olyan fontos a jó életminőségünk fenntartásához.

Október 10. a lelki egészség világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a lelki egészségünk gondozásának fontosságára, csökkentse a pszichiátriai betegségeket és az ilyen problémával élőket övező előítéleteket, továbbá bátorítsa a segítségkérést. A lelki egészség a belső egyensúlyunk dinamikus állapota, amelynek révén képesek vagyunk megküzdeni a váratlan élethelyzetekkel, felismerni és kifejezni, valamint szabályozni érzelmi állapotunkat. 

A lelki egészség világnapjának 2024-es szlogenje: „Itt az ideje, hogy a lelki egészséget prioritásként kezeljük a munkahelyeken.” 

A kampány célja a munkahelyi lelki egészség támogatása. Bevonva a munkavállalókat, a munkaadókat, a szervezeteket a helyi szintű érdekképviseletbe a munkahelyi lelki jóllét előmozdítása érdekében. A cél az olyan munkahelyek kialakítása, ahol a lelki egészséget prioritásként kezelik, védik és támogatják. A munkahelyi egészségfejlesztés területei a hatékony időmenedzsment, az önismeret, az erőszakmentes kommunikáció, a stressz- és konfliktuskezelés az egészséges étkezés és mozgás.

Amennyiben úgy érzi, hogy külső segítség nélkül nem tudja megoldani a krízist, az ingyenes, anonim lelki elsősegély-szolgálat telefonszáma (116-123) a nap 24 órájában hívható.

Kapcsolódó témák: #egészség | #egyensúly | #mentális egészség | #munkahely | #who |