Márta az Év Állatvédő Állatkerti Szakembere

Venesz Klaudia Fotó: Xantus János Állatkert
2024.10.13. 16:08

Dr. Vigh Mártát, a Xantus János Állatkert állatvédelmi és egzotikus szakállatorvosát az Év Állatvédő Állatkerti Szakembere díjjal ismerték el október 7-én az állatok világnapja alkalmából.

Az állatgyógyász 1997-ben diplomázott az Állatorvostudományi Egyetemen, ezután egy Pest megyei településen alapított kisállatok ellátásával foglalkozó praxist. A szíve azonban Győrbe húzta, először alkalmazott állatorvosként vállalt munkát és önkéntesként segítette a Xantus-állatkert munkáját. A műtétek során átadott szakmai tapasztalatával gazdagította a fiatal kolléganője tudását, akivel olyannyira kiegészítették egymást, hogy más feladatot is vállaltak: „Éveken keresztül elláttuk a Győri Állatmenhely állatorvosi tevékenységét is.” Márta tíz éve, az év minden napján gondozza és gyógyítja az állatkert lakóit.

A korábban háziállatokkal foglalkozó Vigh Márta rengeteg tanulással, a szakirodalom tanulmányozásával készült fel az új kihívásra, 2023-ban, az első évfolyamban az állatvédelmi szakállatorvosi képesítést is megszerezte, ami jogi tudással is felvértezte őt. A szakember kiemelte, hogy a női empátia a főemlősök – főleg a csimpánzok ellátásánál jelent hatalmas előnyt, de a nagyobb állatokkal – méretükből kifolyólag – munkatársa, dr. Bagó Bálint foglalkozik. „Vannak olyan állatfajok, ahol csak női ápoló dolgozhat az állatokkal. A földimalacok például kifejezetten félnek a férfiaktól.”

Az állatvédelemre mindig nagy hangsúlyt fektetett dr. Vigh Márta. A menhelyi feladatokat is ezért vállalta és az országosan is kuriózumnak számító Győri Gyepmesteri Telep mostani működési elveinek alapjait is ő fektette le. Az állategészségügyi telep – az állategészségügyi hatósággal szorosan együttműködve – karanténállomásként is működik állategészségügyi járványok (mint a madárinfluenza) leküzdésekor. „Óriási létszámmal dolgozunk, évi 200-250 kutyával, még sincs nálunk altatás, mindet gazdásítjuk.” Az oktatás, a felelős állattartás Márta szívügye, úgy véli, az állatkert már nemcsak turisztikai desztináció, hanem az edukáció egy fontos állomása is. „Az állatkerti látogatók gondolkodását tudjuk befolyásolni, és nem feltétlenül a táblákkal, hanem azzal, ahogyan az állatokat tartjuk.”